La consellera  d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, a la COP27 a Sharm al-Sheikh
La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, a la COP27 a Sharm al-Sheikh (CCMA)

La Generalitat anuncia 80 milions d'euros per mitigar la crisi climàtica

Les subvencions provindran sobretot de l'impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles i del de les instal·lacions que incideixen en el medi ambient

Georgina Pujol / Marta Jerez

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, que aquests dies participa en la COP27 a Sharm al-Sheikh, ha anunciat un pla d'ajudes de 80 milions d'euros en els pròxims quatre anys perquè els ens locals, com ajuntaments o consells comarcals, desenvolupin accions de mitigació i adaptació a la crisi climàtica.

Les bases per rebre aquests ajuts es publicaran a principis d'any per al 2023-2024 per un import de 40 milions d'euros, que provindran del fons climàtic. Aquests fons es nodreix en gran part dels ingressos provinents de l'impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles de tracció mecànica i de la recaptació de l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Refugis climàtics i descarbonitzar el transport

Les subvencions serviran per finançar projectes destinats a rebaixar les emissions de gasos d'efecte hivernacle vinculats a la mobilitat, com ara la pacificació del trànsit, la connexió amb el transport públic, els carrils bici o la mobilitat elèctrica.

Un altre dels objectius de les subvencions serà protegir la població de l'increment en el risc de fenòmens meteorològics extrems i adequar equipaments perquè puguin actuar com a refugis climàtics per a ús públic en cas d'onades de calor, així com adquirir i instal·lar sistemes d'alerta primerenca d'inundació.

La intenció del Departament d'Acció Climàtica és afavorir l'accés dels municipis més petits a aquestes línies d'ajut. S'hi podran acollir els de menys de 20.000 habitants.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientGeneralitat de CatalunyaCrisi climàtica
Anar al contingut