El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, arriba a la seu de la fiscalia (ACN)
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, arriba a la seu de la fiscalia (ACN)
Barcelona

La fiscalia ordena a Trapero requisar urnes i la resta de material de l'1-O

Puigdemont diu que la funció dels Mossos és "garantir la seguretat de la gent" i no retirar urnes ni "fer política"

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de Catalunya ha ordenat al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, així com a la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia a Catalunya, que "requisin urnes" i tot material destinat a preparar i celebrar el referèndum de l'1 d'octubre per evitar la "consumació del delicte".

Després d'una reunió amb Trapero i els responsables de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, i del Cos Nacional de Policia, Sebastián Trapote, a la seu de la fiscalia, aquesta ha emès un comunicat en el qual ordena a totes les unitats de la policia judicial que actuïn davant de qualsevol acte executat per autoritats, funcionaris o "particulars en connivència amb aquells" dirigits a preparar i celebrar del "referèndum d'autodeterminació il·legal".

"Els funcionaris policials, amb la finalitat d'evitar la consumació o l'esgotament dels delictes, procediran directament a adoptar les mesures necessàries per intervenir els efectes o instruments necessaris destinats a preparar o celebrar un referèndum il·legal, requisant urnes, sobres electorals, manuals d'instruccions per als membres de les meses electorals, impresos electorals, propaganda electoral, elements informàtics així com a qualsevol altre material de difusió, promoció o execució del referèndum il·legal".

La fiscalia també ordena que la seva instrucció s'haurà d'enviar a "totes les unitats policials" perquè tots els funcionaris la coneguin. Aquest comunicat recull la prohibició del Tribunal Constitucional dels actes dirigits a preparar i celebrar el referèndum, que poden constituir delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics.

Reunió de tots els cossos a la seu de la fiscalia

El fiscal superior ha citat a la seva seu el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i els màxims responsables de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a Catalunya amb l'horitzó de l'1 d'octubre i els seus preparatius en una trobada que només ha durat mitja hora.

El major dels Mossos és un del centenar d'alts càrrecs a qui el TC ha advertit expressament en relació amb la consulta organitzada per la Generalitat. Amb una notificació els diu que tenen l'obligació d'impedir el referèndum.

Dijous passat, el fiscal general va ordenar als màxims responsables policials a Catalunya intervenir qualsevol material necessari per a la consulta.

La primera actuació en aquest sentit va ser divendres passat, quan agents de la Guàrdia Civil van entrar en una impremta de Constantí, i l'endemà, quan van entrar a la seu del setmanari "El Vallenc", de Valls, buscant material relacionat amb l'1 d'octubre.

Puigdemont: "La funció principal dels Mossos és garantir la seguretat"

 

En el context d'aquesta reunió del major dels Mossos a la seu de la fiscalia, el president Puigdemont ha dit a RAC1 que la funció dels cossos de seguretat no és la de retirar urnes. No obstant, no ha volgut concretar quin serà el paper dels Mossos d'Esquadra en vigílies del referèndum:

"Els Mossos d'Esquadra tenen com a funció principal garantir la seguretat de la gent. El 9 de novembre, per exemple, que era aparentement una consulta que també estava invalidada i que estava desacreditada, aquell dia els Mossos van garantir la seguretat de la gent, com no pot ser d'una altra manera. És que la prioritat de la policia és aquesta. La policia no ha de fer política."

"Retirar una urna no és perseguir el delicte. Que quedi clar que organitzar un referèndum no és un delicte."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut