Pamplona

La fiscal demana 22 anys per a La Manada: "La violació està del tot acreditada"

En l'informe final, la fiscal considera del tot creïble la versió de la víctima, mentre les acusacions particular i popular asseguren que la dels acusats és "falsa"

RedaccióActualitzat

Recta final del judici contra els cinc joves acusats de violar una noia durant els Sanfermines de l'any passat. La fiscalia ja ha presentat les seves conclusions i confirma la petició de penes superiors als 22 anys i deu mesos de presó per a cadascun dels acusats, després d'assegurar que els fets "van passar sense consentiment i amb violència i intimidació" i considerar que "les proves són absolutament contundents".

"Ha quedat perfectament acreditat el delicte d'agressió sexual, el delicte contra la intimitat i el del robatori del mòbil. (...) Ha quedat perfectament acreditat el dany moral i que la víctima ha tingut patiment moral."

"Van actuar de manera organitzada"

La fiscal Elena Sarasate ha assegurat que la víctima de la violació múltiple dels Sanfermines no va tenir possibilitat de resistir-se, que els cinc acusats "van actuar de manera conjunta i organitzada", mentre la jove denunciant "no sospitava què estava passant". I ha continuat:

"Quan els acusats van acabar i van aconseguir el que volien, la van deixar tirada i semidespullada."

A més, la fiscal ha defensat que "la declaració de la víctima compleix tots els requisits per donar-li absoluta credibilitat, mentre que la dels acusats té contradiccions, no petites, sinó determinants". "Ells sí que sabien a què anaven i ho tenien clar", ha etzibat la fiscal davant la sala.

El pèrit de la defensa, "total falta de rigor"

Per la seva banda, l'advocat de la víctima, Miguel Ángel Morán, ha ratificat la seva petició de pena, que és superior a la de la fiscal: 24 anys i 9 mesos de presó per a cadascun dels cinc acusats. Morán ha considerat que les contradiccions en la versió d'aquests ha demostrat que era "increïble" i que ha quedat "corroborada com a falsa".

Els acusats van dir que la noia "s'ho va passar molt bé, estava contenta, reia i deia frases", i, segons Morán, els vídeos han demostrat que això és fals. També ha assegurat que l'informe del pèrit de les defenses tenia una "total falta de rigor".

Declaració "clara, precisa i consistent"

L'advocat s'ha dedicat durant una hora a desgranar els motius pels quals considera que la declaració de la denunciant va ser "clara, precisa i consistent". Ha citat l'informe psicològic, que ha conclòs que la noia era sincera i que té estrès posttraumàtic i que li ha costat fer vida normal, tot i els intents de desacreditar-ho.

Segons Morán, tots els testimonis i els vídeos visionats van corroborar que "la víctima ni fingia ni exagerava", i que l'informe de les lesions va registrar marques "compatibles amb una agressió sexual".

"Cerca conscient" del lloc

L'advocat del govern de Navarra que exercia l'acusació particular, Ildefonso Sebastián, ha conclòs per la seva part que el relat dels acusats té una "mínima credibilitat". Ha considerat que la nit dels fets van fer "una cerca conscient d'un lloc adient per evitar una reacció de la denunciant", i que els vídeos han provat que van evitar una possible fugida en tot moment.

Pel que fa a les diferents declaracions de la víctima sobre el cas, Sebastián ha dit que hi ha "una connexió lògica" entre elles i que "és impossible reclamar-li una declaració lineal i fins al mínim dels detalls".

Sessions públiques però sense càmeres

La sessió d'aquest dilluns i l'última, aquest dimarts, són públiques, a diferència de les altres, que s'han fet a porta tancada per protegir la intimitat de la víctima. No obstant això, està prohibit l'accés de càmeres i fotògrafs i el tribunal ha adoptat mesures extraordinàries per evitar gravacions: no es pot accedir a la sala de vistes amb cap dispositiu electrònic que pugui gravar àudio i/o vídeo.

La defensa demana l'absolució

La defensa, per la seva banda, demanarà aquest dimarts l'absolució dels acusats -que s'autoanomenen La Manada- perquè asseguren que les relacions van ser consentides. També al·leguen que la noia va fer vida normal després dels fets, un argument que ha aixecat un fort rebuig social, amb manifestacions a la porta de l'Audiència de Navarra.

ARXIVAT A:
Violència masclistaLa Manada
Anar al contingut