La fesomia de les Balears pot canviar si les onades de calor continuen a aquest ritme

La investigació del prestigiós biòleg mallorquí Jaume Flexas veu perillar alzinars, vinya i hortalisses

RedaccióActualitzat

Els paisatges de vinyes, oliveres i blat, característics de les Balears i el Mediterrani, poden canviar si persisteix la sequera i el ritme d'onades de calor. És l'advertència que fa una veu tan autoritzada com la de Jaume Flexas, doctor en Biologia i catedràtic en Fisiologia Vegetal a la Universitat de les Illes Balears, un dels biòlegs més citats del món.

"Nosaltres podem estar mitja hora sota el sol, però si trobem que és massa i ens comencem a trobar malament, podem marxar, cosa que no poden fer les plantes", diu gràficament Flexas per expressar l'estrès al qual estan sotmeses les plantes. Tomaqueres, gira-sols i bledes mostren els efectes d'estar exposades a condicions extremes de calor, en un estudi de la Universitat de les Illes Balears.

Els alzinars podrien desaparèixer en desenes d'anys, si continua aquest ritme d'onades de calor. Això és un problema per als aqüífers, perquè les alzines fixen l'aigua a la terra, però també "afectaria els insectes i alguns poden ser pol·linitzadors d'espècies agrícoles, que també es poden veure afectades", alerta Jaume Flexas.

Un altre canvi que veu probable és que "s'hagin de deixar de fer determinades varietats de vinya, un cultiu amb tendència a no regar-lo perquè millora la qualitat del fruit".

Per tot plegat, el biòleg mallorquí dona per fet que "hi haurà una transició i cultius que històricament aquí han funcionat i no s'han fet més al nord, ara aniran pujant, mentre potser aniran venint cap aquí cultius que ara es fan al Marroc".

De moment, a les Illes Britàniques, on històricament no podia créixer la vinya per culpa del fred, la viticultura està a l'alça.

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambientIlles Balears
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut