Alt Empordà

La falta d'infraestructura i voluntat política mantenen set projectes de parc eòlic paralitzats a l'Alt Empordà

L'Alt Empordà té set projectes de parc eòlic amb autorització administrativa paralitzats i tres més en tramitació encallats perquè Endesa no construeix un línia per evacuar l'energia que produirien cap a la xarxa i per la falta de valentia dels ajuntaments afectats. Així ho asseguren els responsables de l'associació EolicCat, que agrupa les empreses promotores dels parcs eòlics a Catalunya.

Actualitzat
D'aquests set, cinc parcs es preveuen aixecar als municipis de Capmany, la Jonquera i Biure d'Empordà. La zona on se situarien els aerogeneradors està a prop del corredor d'infraestructures, format per l'autopista AP-7, l'N-II i la futura via del TGV.

En total, aquests cinc parcs sumarien 91,62 megawatts de potència. Segons denuncia EolicCat, però, cap d'ells es pot construir perquè la xarxa elèctrica no té prou capacitat per evacuar l'energia que generarien els molins. "Fa falta que Endesa faci una nova línia des de Figueres fins a la Jonquera que permeti reforçar el subministrament, però encara no ho ha fet", ha criticat Ramon Carbonell. I ha afegit que la manca de línia elèctrica hipoteca aquests projectes.

Pel que fa als altres dos parcs que també estan autoritzats i que s'han de situar a Colera i a Portbou, l'associació denuncia que no tiren endavant per la manca de voluntat i la hipocresia dels polítics municipals. En total, aquests dos parcs, el de Molinars i el de la serra Tramuntana, sumen 47,25 megawatts de potència. "Com que estan en zona costanera, però, i aquest és un territori sensible, no tiren endavant", remarca Carbonell.

A part dels parcs que ja estan autoritzats, encara n'hi ha tres més en tramitació a l'Alt Empordà i que permetrien aportar 104 megawatts més de potència.

D'altra banda, segons l'Institut Cerdà, les comarques de Girona tenen capacitat per produir fins a 1.800 megawatts d'energia eòlica, principalment a l'Alt Empordà, i tots els parcs que s'estan tramitant superen de poc els 250 megawatts.
Anar al contingut