La directora d'escena i intèrpret Sílvia Ferrando
La directora d'escena i intèrpret Sílvia Ferrando

La directora d'escena Sílvia Ferrando serà la nova directora de l'Institut del Teatre

Substituirà Núria Plana, que va assumir el càrrec provisionalment arran de la dimissió de Magda Puyo el febrer passat, després de la crisi per les denúncies d'assetjament sexual

Actualitzat

L'Institut del Teatre ja té nova direcció, després de la crisi oberta arran de les denúncies d'assetjament sexual i abús de poder que van portar a la dimissió de l'antiga directora, Magda Puyo.

Sílvia Ferrando, professora, directora d'escena, autora i intèrpret, s'ha imposat a les altres dues candidatures que s'havien presentat al concurs. El seu nomenament es farà efectiu el 5 de juliol.

Com a nova directora de l'Institut del Teatre, Ferrando afronta el repte de tancar una crisi que ha posat aquesta institució en el punt de mira.


L'espurna que ho va "encendre tot"

Tot va començar quan, a finals de febrer, va sortir a la llum una informació periodística del diari Ara, en què es denunciaven dècades d'abusos a l'Institut del Teatre i es va centrar en el professor i director Joan Ollé. Llavors, la direcció va apartar Ollé de la docència.

Aquest mateix mes de maig es van conèixer altres casos i es van obrir tres expedients disciplinaris a professors en actiu a la institució, un per indicis d'assetjament sexual i dos per conductes inapropiades.

També es van fer públiques les conclusions de la Comissió de Prevenció i Investigació d'Assetjaments Sexuals de l'IT, que ha analitzat 10 denúncies d'alumnes i exalumnes. Aquestes denúncies, rebudes entre el 22 de febrer i el 14 de maig, acusaven 5 professors en plantilla i 8 professors jubilats.

 

Dramaturga i escenògrafa

En aquest context, Sílvia Ferrando substituirà Núria Plana, que va ser nomenada directora provisional de l'Institut del Teatre l'1 d'abril amb caràcter d'urgència després de la publicació el 26 de març de les bases del concurs per al càrrec.

Ferrando és doctora en Arts Escèniques per la Universitat Autònoma de Barcelona i llicenciada en Dramatúrgia i Direcció per l'Institut del Teatre, i en Matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya.

Exerceix com a docent d'interpretació, direcció escènica, dramatúrgia i escenografia a l'Institut del Teatre des del 2007, i és responsable de l'àrea de Recerca i Innovació de la institució des del 2017.

També és membre del consell de redacció de la revista Estudis Escènics de l'Institut del Teatre i de la revista Pausa, de la Sala Beckett.

La seva trajectòria professional inclou més d'una quarantena de projectes escènics en què ha exercit com a directora, dramaturga o actriu, en espais com el Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatro Español o los Teatros del Canal de Madrid, així com en esdeveniments com ara el Festival Grec, el Temporada Alta, la Fira de Tàrrega o el Festival Internacional de Teatre de Sitges.

Les seves creacions també s'han vist en països com Suïssa, l'Argentina, Mèxic i Egipte.

Aquest mes de juliol signa la dramatúrgia i direcció d'"Hernán Cortés se escribe con ñ", peça coproduïda pel Festival Grec i que es podrà veure a la Sala Hiroshima de Barcelona.

ARXIVAT A:
TeatreAssetjament sexual
Anar al contingut