ANÀLISI

La dioxina que neteja consciències

Enllaç a altres textos de l'autor

Josep Noguer

Redactor de la secció d'Internacional de TVC

Actualitzat
1975. Exactament el 30 d'abril de 1975. En aquesta data, els nordamericans abandonaven Saigon, l'antiga capital de Vietnam del Sud. Havien perdut la Guerra dels Deu Mil Dies al sud-est asiàtic.

Deixaven enrere una bona part d'un territori devastat, sobretot per la incidència dels agents tòxics que els superbombaders nordamericans havien escampat pels camps de conreu, allà on s'amagava la guerrilla comunista del Vietcong. Trenta-set anys després, sí, 37 anys després, Washington i Hanoi han acordat depurar aquelles terres infectades per la dioxina assassina, per l'anomenat "agent taronja". Es calcula que tres milions de persones s'han vist afectades per l'agent verinós, inclouent-hi 300.000 nens nascuts amb severes malformacions.

La neteja de les terres contaminades també es farà acompanyar de la neteja de la consciència del país invasor, dels Estats Units, pel mòdic preu de 40 milions de dòlars, pressuport de la primera fase de l'operació. Potser arriba tard o, simplement, el record de les víctimes és suficientment feixuc per pensar que es tracta d'una iniciativa merament cosmètica? No ho sé, no em sé respondre. Però sempre paguen els que ocupen els esglaons més baixos de la piràmide social.


Anar al contingut