Badalona

La delegació del govern espanyol vol impedir que s'obrin les oficines municipals a Badalona el 12 d'octubre

La meitat dels funcionaris han decidit anar a treballar perquè l'equip de govern va decidir que sigui un festiu opcional

RedaccióActualitzat

Polèmica arran de si els treballadors municipals de Badalona poden anar a treballar aquest 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, o no. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, vol que el jutge impedeixi que l'Ajuntament de Badalona obri les oficines municipals aquest dimecres. Per això, ha interposat un recurs judicial en què es demana que aquest dia no es pugui obrir cap administració pública. Argumenta que és una festa nacional a tot Espanya.

"Hi ha una normativa que està clara de les festes nacionals i, per tant, el 12 d'octubre és una festa nacional. Són festes per a tot Espanya, retribuïdes, no traslladables, ni recuperables. I, per tant, també hi ha d'haver un compliment i una defensa dels funcionaris i del personal de l'administració que té dret a gaudir aquest dia."

L'actual equip de govern de Badalona, encapçalat per Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú, va establir al calendari laboral dels treballadors municipals que el 12 d'octubre fos un festiu opcional i els funcionaris que el volguessin treballar el podien substituir pel 9 de desembre, pont de la Puríssima. La meitat dels funcionaris han triat anar a treballar i, per tant, les oficines municipals estaran obertes. Però l'oposició ha criticat aquesta decisió. El regidor Àlex Pastor, del PSC, ho ha comparat amb una broma.

"És una notícia que no deixa de ser una anècdota però que tapa totes les deficiències que té aquest govern municipal, com pot ser el manteniment de la via pública, ha augmentat l'atur... Sembla que el mandat d'aquest govern el fa un humorista dolent que és el mateix que va dir que trauria l'estàtua de Colom de Barcelona."

Per Juan Fernández, del PP, no té cap sentit obrir l'ajuntament i que no es pugui fer cap tràmit oficial.

"És una presa de pèl de cara als ciutadans. Perquè si un ciutadà s'adreça a l'ajuntament el 12 d'octubre l'únic que podrà fer és informar-se, no podrà tramitar cap paper ni demanar una llicència d'obres, ni res. Per tant, es demostra que el que està buscant el govern de la CUP és una foto."

Des del consistori admeten que aquest dia només s'oferirà informació i no es podran tramitar llicències ni altres documents oficials, però ho fan, com ha explicat el tinent d'alcalde, José Téllez, perquè es comenci a repensar aquesta festa.

"De moment ja hem obert un debat de la gent que se sent legítimament part d'Espanya; segur que té millors dies per celebrar-ho que el 12 d'octubre, que està lligat a uns valors tradicionals molt discutibles."

En qualsevol cas, el jutge ha de decidir aquest dimarts si aquestes oficines municipals podran obrir o no aquest 12 d'octubre. A finals del 2015, l'Ajuntament de Badalona va pactar amb els sindicats que aquest seria un dia festiu opcional, Aquest acord, que afecta 1.200 treballadors, contravé, segons la delegació del govern, un reial decret i l'Estatut dels Treballadors, i per això l'ha portat als tribunals.

El 12 d'octubre de l'any passat, els regidors de la CUP també van anar a treballar en senyal de protesta contra el que consideren la commemoració d'un genocidi.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut