Imatge d'arxiu de María Luisa Cava de Llano, en roda de premsa a Santander
María Luisa Cava de Llano, Defensora del Poble, alerta d'una altra retallada de l'Estatut.
Barcelona

La Defensora del Poble avisa que l'Estatut es podria tornar a retallar

La Defensora del Poble, María Luisa Cava de Llano, ha alertat que l'Estatut podria patir una altra retallada per part del Tribunal Constitucional. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Cava de Llano ha advertit que el Constitucional podria tocar el blindatge de competències de la Generalitat quan resolgui el recurs que hi va presentar el seu predecessor al càrrec, Enrique Múgica. Davant d'aquestes paraules, la Generalitat ha demanat prudència a la Defensora i li ha recordat que ocupa el lloc de forma provisional.

Actualitzat
María Luisa Cava de Llano, que era adjunta primera del Defensor i que ara ocupa aquest càrrec en funcions, ha explicat que assumeix globalment la decisió que es va prendre llavors de recórrer contra el blindatge de competències que estableix l'Estatut. La Defensora ha explicat que la institució "va recórrer la tècnica legislativa que va utilitzar la Generalitat, el blindatge que va fer de determinades matèries i que pràcticament no deixa espai a les competències que té l'Estat".

La Defensora ha fet costat a la decisió ja presa pel Constitucional, en la sentència del recurs del PP, de retallar funcions al Síndic de Greuges, el seu equivalent a Catalunya. Tot i mostrar-se disposada a col·laborar-hi, ha considerat que "el Síndic no pot pretendre que, perquè ell tingui més competències, el Defensor del Poble en tingui menys. Una cosa és col·laborar i una altra, fer 'entreguisme'". 

Contra els "privilegis" del català

Cava de Llano també ha justificat el recurs que ha posat contra la llei d'acollida, que declara el català llengua preferent en matèria d'integració de la immigració. Segons ella, "si Catalunya té el privilegi de tenir dues llengües, no entenc per què una ha de ser per damunt de l'altra". 

També ha admès que podria recórrer contra el nou Codi de Consum de Catalunya, que preveu multes per no retolar en català. Cava de Llano, que és filla i néta de catalans, ha afirmat que això li ha servit per "comprovar que no existeix un conflicte lingüístic a Catalunya", però sí un interès "de determinats polítics per crear-lo".

Reacció del govern


Preguntat per les declaracions de la Defensora, el conseller portaveu del govern aquest dimarts, Joaquim Nadal, li ha demanat que sigui "més prudent" tenint en compte que ocupa el càrrec de forma interina.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut