Barcelona

El síndic vol arribar a un acord amb la defensora del poble per recuperar les competències retallades pel Constitucional

El síndic de greuges vol recuperar les competències que li retalla la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. En una entrevista concedida a Catalunya Ràdio i a TV3, el síndic, Rafael Ribó, ha explicat que ja s'ha posat en contacte amb l'actual defensora del poble, María Luisa Cava de Llano, per aconseguir arribar a un acord que li permeti restablir les atribucions que l'Estatut li atorgava i que la sentència del Constitucional ha limitat. Un nou pas davant del qual Ribó es mostra optimista i espera que serveixi per acabar amb les deteriorades relacions que existien entre el Síndic i l'antic defensor del poble, Enrique Múgica, de qui Ribó assegura que "tenia dèria amb les lleis catalanes".

Actualitzat
Rafael Ribó espera poder recuperar les competències que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut ha retallat al Síndic de Greuges. Per això, Ribó ha explicat que ja s'ha posat en contacte amb l'actual defensora del poble, María Luisa Cava de Llano, per mirar d'acostar posicions i aconseguir un acord favorable que permeti fer-ho possible com més aviat millor.

En aquest sentit, Ribó s'ha mostrat optimista davant una possible trobada entre ell i Cava de Llano, i ha assegurat que "ho veig viable si des de l'altra banda s'hi posa de debò una voluntat de cooperació". Una intenció que, segons Ribó, no existia amb l'anterior defensor del poble, Enrique Múgica, que va esgotar el mandat el passat 1 de juliol i que des de llavors ha estat substituït per Cava de Llano, exdiputada del Partit Popular.

La "dèria" de Múgica per les lleis catalanes

Pel què fa a Enrique Múgica, el síndic de greuges ha explicat que en deu anys al càrrec només ha presentat cinc recursos davant del Constitucional i, d'aquests, tres han estat contra lleis catalanes en només dos anys. En total, i a banda de la llei d'acollida d'immigrants, ha recorregut la llei del Síndic i l'Estatut, una actitud que, segons Ribó, denota certa fixació per Catalunya. En aquest sentit, assegura que és un fet que "Enrique Múgica tenia dèria amb les lleis catalanes", i ha afegit que "potser es veu una mica el llautó a aquesta mania de fer front a temes que amb una enorme majoria de vots dels diputats i diputades de Catalunya han sortit aprovats com a llei".

En aquest sentit, ha explicat que això "en part connecta amb un clima general de degradació del tractament del que pot ser la pluralitat de visions sobre l'Espanya actual, cosa que des de la transició no passava". Una "degradació" en la qual, segons el Ribó, Múgica "hi ha contribuït" fins al punt d'acabar deteriorant les relacions entre la institució espanyola i la catalana.

Ribó també ha criticat la "precipitació" amb què el defensor va "presentar els diferents recursos contra lleis catalanes", sense ni tan sols consultar-ho primer amb el Síndic.

El recurs contra l'ús del català en la llei d'acollida

Aquesta és una reclamació que el síndic de greuges espera que canviï amb l'arribada de la nova defensora del poble, Maria Luísa Cava de Llano, i amb qui espera poder arribar a un acord sobre les retallades de l'Estatut al més aviat possible.

Amb tot, però, Ribó reconeix que les posicions entre les dues parts encara estan força allunyades i que hi ha aspectes, com per exemple el recurs de la defensora del poble a la llei catalana d'acollida d'immigrants, que en dificulten l'entesa.

A més, de les gairebé 6.000 queixes que el Síndic de Greuges ha registrat durant el 2009, només 32 fan referència a temes lingüístics. És per això que Ribó lamenta profundament que l'últim recurs presentat pel Defensor del Poble davant del Constitucional faci al·lusió, precisament, a una qüestió idiomàtica.

Segons Ribó, "tots aquests recursos que han arribat últimament tenen un perill molt gran, en el sentit que toquen quelcom que fins ara ha donat molt bons fruits a Catalunya: el règim lingüístic, que tenim pràcticament des de la transició". En aquest sentit, Ribó creu que és "molt irresponsable jugar una mica a fer d'incendiaris" amb un tema que "de vegades provoca autèntics conflictes socials i enfrontaments físics", enlloc de felicitar-nos "per com de bé l'estem enfocant entre tots, aquest diàleg lingüístic a Catalunya".

Per tot plegat, el síndic llança un advertiment a Cava de Llano: "Voldria fer-li un crit d'atenció a l'oportunitat que tenim des de les defensories, des del Síndic i el Defensor, a posar raó, serenitat i pedagogia", i fa una "crida a la racionalitat i la cooperació" conjunta per escoltar la societat catalana, que "amb gran maduresa està exigint cotes més elevades d'autogovern".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut