Cua als accessos d'un supermercat privat a l'Havana (Cuba), el 28 de juliol passat

La crisi per la Covid-19 a Cuba obliga a eliminar les restriccions en l'economia privada

Les sancions imposades pels Estats Units i la caiguda del turisme per la pandèmia han accelerat la decisió d'ampliar la liberalització de l'economia cubana

Clara Barbal MortésActualitzat

Cuba eliminarà les restriccions sobre l'activitat econòmica privada per fer front a la crisi de la Covid-19. La ministra de Treball i Seguretat Social, Marta Elena Feito, va anunciar ahir, dijous, que es podran obrir negocis particulars sense restriccions d'activitat, coneguts a Cuba com a cuentapropistas - treball per compte propi -.  

La implementació d'aquesta mesura encara no té una data fixa, però forma part d'un paquet de mesures per fer front a la crisi de la Covid-19. Durant la seva compareixença a la televisió pública, Feito va dir que la pandèmia ha evidenciat "massa restriccions" sobre l'activitat econòmica.  Va mencionar, com a exemple, que el sector privat hauria pogut suplir la falta de medicaments i d'equips de protecció personal (EPIs) a l'illa.

 

El 2018 va entrar en vigor a Cuba un llistat amb un centenar d'activitats econòmiques permeses als particulars. Majoritàriament, aquestes estan relacionades amb la restauració, el transport de passatgers i l'arrendament d'habitacions per al turisme.

L'economia privada genera un 13% dels llocs de treball a Cuba, però la desaparició del turisme amb la pandèmia ha provocat moltes pèrdues per aquest sector. Al seu torn, l'Estat cubà seguirà preservant el control públic sobre la sanitat, l'educació, les telecomunicacions i la defensa.

Aquesta és una de les mesures més destacades del paquet de reformes estructurals que ha presentat la ministra Feito per rescatar l'economia cubana, colpejada per les sancions econòmiques dels Estats Units i agreujada amb la pandèmia de la Covid-19. També s'ha anunciat vincular els increments salarials al rendiment dels treballadors: actualment, el salari públic s'aproxima als 45 dòlars mensuals.

L'administració de Donald Trump va endurir el bloqueig comercial sobre l'illa, amb efectes sobre el turisme i la inversió estrangera, la importació de petroli i de productes de consum bàsic. Segons estimacions del govern de l'Havana, presidit per Miguel Díaz Canel, l'embargament de Washington va suposar pèrdues de més de quatre mil milions d'euros entre el 2017 i el 2018.

 

L'incidència de la pandèmia de la Covid-19 sobre l'illa

Cuba va registrar aquest dijous 49 nous positius, la xifra més alta de nous contagis des del passat 2 de maig. Fa només dues setmanes, la pandèmia es considerava "controlada" al país amb el primer dia sense contagis.

Des de l'inici de la pandèmia a mitjans de març, l'illa registra 2.775 casos positius, dels quals 2.409 s'han recuperat i 88 han mort. El confinament no ha estat mai obligat ni generalitzat al país, però s'ha hagut d'aïllar la ciutat de l'Havana per la incidència de contagis. Fins que la capital no entri en fase de desescalada no s'obriran les fronteres a l'exterior.

 

ARXIVAT A:
CubaCovid-19Coronavirus
Anar al contingut