Després de les Decennals, a Valls i l'Alt Camp han augmentat els contagis (EFE, Juan Carlos Hidalgo)

La covid en gràfics: cauen els contagis, però creixen a Valls després de les Decennals

La capital de l'Alt Camp manté els indicadors pandèmics a l'alça vuit dies després que les festes apleguessin milers de persones

Juli Rodés AlmerActualitzat

La celebració de les Decennals de Valls, entre el 28 de gener i el 6 de febrer, hauria disparat els contagis de covid-19 a la capital de l'Alt Camp.

Vuit dies després que s'acabessin les festes, Valls té unes dades pandèmiques no només allunyades de la mitjana catalana, sinó també amb una tendència a l'alça que contradiu la baixada generalitzada.

Així, per exemple, la incidència a 7 dies (IA7) per cada 100.000 habitants, de 1.843 casos, gairebé triplica la de Catalunya, de 675 casos.

Són dades recollides entre el 5 i l'11 de febrer, quan els deu dies i les deu nits de Decennals encara estaven en marxa. Podrien, per tant, continuar augmentant els pròxims dies.

Salut, de tota manera, adverteix que no es poden atribuir tots els casos a la celebració de les Decennals, perquè ja no es fan enquestes de seguiment als positius.

Les Decennals de Valls haurien disparat els contagis a la capital de l'Alt Camp (ACN/Mar Rovira i Núria Torres)

La velocitat de transmissió de la pandèmia, coneguda per les lletres Rt, és d'1,36, una xifra que dobla amb escreix la mitjana catalana, una Rt de 0,63.

Així, mentre al conjunt de Catalunya cada 100 persones amb covid-19 en contagiarien 63 més de mitjana, a Valls cada 100 positius contagiarien 136 persones més de mitjana, cosa que fa créixer el nombre de casos.

També el risc de rebrot (EPG) de Valls està disparat, per sobre dels 4.000 punts, quan la mitjana catalana amb prou feines supera els 1.200.

En concret, l'EPG de la capital de l'Alt Camp és de 4.436 punts, que dupliquen els 2.112 punts del segon municipi amb el risc de rebrot més alt, Castellar del Vallès, i multipliquen per 3,6 la mitjana del conjunt de Catalunya, de 1.210 punts.


L'Alt Camp, líder de contagis

Les dades pandèmiques de Valls, d'altra banda, repercuteixen en les del conjunt de l'Alt Camp, que se situa com la comarca amb la majoria dels pitjors indicadors de Catalunya.

És la comarca amb la IA7 més alta i una de les dues comarques que la tenen per sobre de 1.500 casos.

També té l'EPG més alta, per sobre dels 3.400 punts, i és l'única amb una Rt per sobre d'1, el llindar que indica augment dels contagis.


Tres setmanes de baixada

Pel que fa al conjunt de Catalunya, les dades publicades aquest dimarts pel Departament de Salut acumulen 21 dies seguits de descens dels contagis.

Així, si entre el 5 i l'11 de febrer es van detectar 52.791 casos nous, una setmana abans, entre el 29 de gener i el 4 de febrer, se'n van notificar gairebé el doble, 101.429.

 

Quinze dies abans, entre el 15 i el 21 de gener, l'última setmana que els contagis van créixer, Salut en va notificar 258.882.

 

El risc de rebrot va començar a baixar l'endemà, i acumula vint dies de descens en què ha passat dels 6.988 del 22 de gener als 1.210 de l'11 de febrer.

 

La velocitat de contagi havia assolit el pic més alt uns dies abans, el 13 de gener, i des d'aleshores acumula un mes de descens lent, amb alguns estancaments.

Ara mateix, fa nou dies que l'Rt oscil·la entre 0,62 i 0,63.


Menys ingressos i menys crítics

A banda dels indicadors, la pressió assistencial també fa dies que baixa. El pic d'aquesta sisena onada, de 3.042 ingressats per covid-19, es va assolir el 30 de gener.

Des d'aleshores, amb algunes oscil·lacions, ha anat baixant i al cap de quinze dies Salut ha notificat 2.205 pacients covid, una xifra que no es veia des de l'endemà de Reis, el 7 de gener.

 

Pel que fa als crítics, el pic -529 ingressos a les UCI- es va assolir fa gairebé un mes, el 17 de gener. El 25 de gener ja eren menys de 500, i el 6 de febrer, menys de 400.

 

Vuit dies més tard, Salut ha informat que a les unitats de cures intensives de Catalunya hi ha 324 pacients crítics per coronavirus.


Baixada lenta de les morts

Des que el 6 de març del 2020 es va notificar la primera mort per covid-19 a Catalunya, la pandèmia ha causat 26.320 víctimes mortals.

Tot i que proporcionalment ha provocat menys morts en relació amb el nombre de contagis, la irrupció de la variant òmicron, més contagiosa, s'ha traduït en un augment del nombre morts.

Aquest any Salut ja ha notificat 1.501 defuncions, moltes si es té en compte que en tot el 2021 n'hi va haver gairebé 7.600.

 

El pic de morts setmanals, 348, es va assolir el 31 de gener. Des d'aleshores ha anat baixant, però ho ha fet a poc a poc i amb algun repunt, fins a les 251 notificades entre el 5 i l'11 de febrer, els últims set dies dels quals es tenen dades consolidades.

251 defuncions en una setmana vol dir, de mitjana, 35 persones mortes per covid cada dia, que equivalen a gairebé tres morts cada dues hores.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut