Manifestació contra els abusos i les agressions sexuals a les dones

La conscienciació fa créixer un 23% les denúncies per agressions sexuals, segons Mossos

La relació entre víctima i agressor és de proximitat i confiança, el 40% són menors i el 60% dels casos passen al domicili

Actualitzat

Les denúncies per abusos o agressions sexuals han crescut a Catalunya un 23%, segons dades dels Mossos d'Esquadra. L'anàlisi de les dades comparades entre els anys 2017 i 2018 atribueix aquest increment al fet que hi ha més coneixement, més sensibilització i menys tolerància amb aquests comportaments. Segons les mateixes fonts, les denúncies recollides durant el 2019 també van a l'alça.

Les denúncies per delictes relacionats amb la violència masclista han crescut un 18%, dels quals, el 87% són denúncies per abusos o agressions sexuals.

Segons l'organització Feminicidio.net, han crescut les agressions sexuals múltiples a Espanya. El 2016 es van detectar 17 agressions en grup, el 2018 en van ser 59 i el 2019 fins ara se n'han comptabilitzat 14.

 

Un 40% de les víctimes són menors

L'anàlisi de les dades ajuda també a crear un perfil tant de les víctimes com dels autors. Sobre l'edat de les víctimes destaca que un 40% són menors, tot i que la mitjana d'edat oscil·la entre 32 i els 33 anys


Perfil de l'agressor

Pel que fa els agressors, tots són homes, d'una mitjana d'edat de 35 anys i de nacionalitat espanyola, fet que tira per terra la criminalització de certs grups de població.

En canvi, el tipus d'agressor en grup, segons dades de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, IMLC, habitualment no coneix la víctima. Serien joves d'entre 20 i 25 anys, en un 89% amb parella, i el 54% ha consumit alcohol i un 48%, drogues.

Lloc de l'agressió

El lloc on es cometen les agressions també dona informació sobre els autors. El 60% dels abusos o agressions sexuals tenen lloc en el domicili particular de la víctima, i un 20% a la via pública. Això explica que la majoria de vegades la relació entre víctima i agressor és de proximitat, de confiança. La ubicació de les agressions en llocs d'oci nocturn és poc significativa, tot i que això no vol dir que en aquests entorns no comencin les relacions de confiança que poden portar a un abús.

 

L'Inspector dels Mossos d'Esquadra, Albert Oliva


Més consciència i menys tolerància

L'inspector Albert Oliva, portaveu dels Mossos d'Esquadra ha explicat a TV3 que les denúncies han crescut perquè hi ha més sensibilització i menys tolerància. Assegura que el coneixement és important i que fenòmens com La Manada o el #MeToo hi han ajudat.

"Hi ha un augment de denúncies perquè hi ha més coneixement, més sensibilització i menys tolerància d'aquells comportaments o aquelles actituds que un temps enrere, pel que sigui, podíem interpretar o interioritzar com adequades, normals o correctes, i no, no és així. Hi ha menys tolerància i més decisió de presentar denúncia. Altres fenòmens ajuden a aquesta sensibilització, com el fenomen de La Manada, o del #MeToo, i els mitjans de comunicació que en parlen, ajuden a fer que la informació arribi a aquelles persones que, pel motiu que sigui, no ho teníem prou interioritzat."

Els fets que violentin sexualment són denunciables i la policia anima a fer-ho. Per això cal donar els coneixements suficients, perquè tant les víctimes com l'entorn puguin detectar aquests comportaments i decidir si es vol denunciar.

 

Informació relacionada: "Interactiu sobre violència masclista a Catalunya"

ARXIVAT A:
La ManadaViolència masclistaMossos d'EsquadraPolicialMenors
Anar al contingut