Familiars i amics de les víctimes de l'accident del metro de València
Familiars i amics de les víctimes de l'accident del metro de València
València

La comissió d'investigació veu un intent d'amagar la mala gestió en l'accident del metro de València

RedaccióActualitzat

La comissió d'investigació parlamentària de l'accident del metro de València conclou que la línia de metro era insegura. A més, apunta que presentar l'excés de velocitat com a única causa del sinistre és, segons l'informe, una estratègia per amagar la mala gestió del transport públic a la ciutat.

"Les causes de l'accident van ser múltiples i totes van tenir el seu origen en la falta d'inversió i mala gestió d'FGV, especialment en matèria de seguretat en la circulació"

El pròxim 3 de juliol farà 10 anys de l'accident que va provocar 43 morts. Ara, el Parlament valencià conclou que era "previsible i evitable".

L'associació de víctimes de l'accident del metro de València celebra les conclusions de la comissió d'investigació de les Corts Valencianes.

Camps, Cotino i FGV

En una roda de premsa conjunta a les Corts Valencianes, representants dels grups que han elaborat el dictamen de manera conjunta, PSPV-PSOE, Compromís, Ciutadans i Podem, han responsabilitzat políticament l'expresident Francisco Camps, així com l'exconseller Juan Cotino, entre d'altres, i directius de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

Segons l'informe, l'anterior comissió d'investigació del 2006 no va depurar responsabilitats polítiques perquè el PP i FGV ho van impedir.

"L'objectiu era que les conclusions sobre les causes l'accident fossin les que convenien al govern valencià i la finalitat perseguida pel PP a les Corts en 2006 era actuar en interès i protecció dels responsables polítics"

Una investigació en dubte

Denuncien que la documentació i les compareixences de la comissió que es van fer llavors tenien com a objectiu impedir que s'imposés qualsevol altra versió diferent de la oficial. Sobre això afegeixen que la documentació va ser esbiaixada i incompleta, i les compareixences alliçonades per una consultora, amb conclusions determinades abans que s'iniciés la comissió.

Els grups asseguren que va ser la policia científica la responsable d'identificar els cadàvers i que l'Institut de Medicina Legal no va participar en l'aixecament dels cadàvers, amb la consegüent dificultat de determinar les circumstàncies que van envoltar les morts de les víctimes.

A això afegeixen que FGV no va vetllar per la custòdia deguda de proves judicials, es va destruir la lectura de la caixa registradora d'esdeveniments i va permetre l'accés a la unitat accidentada malgrat el mandat judicial que ho prohibia.

La comissió també critica Ràdio Televisió Valenciana pel tractament informatiu.

Les conclusions s'han fet públiques després de 20 sessions de treball, 150 hores i 75 compareixences, a més de proves documentals.

Anar al contingut