Washington

La Casa Blanca defuig destinar soldats a una futura força multinacional de pau al Líban

La secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, ultima la gira que començarà aquest diumenge i que la portarà a Israel, als territoris palestins i també a Roma, on dimecres la comunitat internacional analitzarà la crisi entre Israel i Hezbollah. No està previst que Rice trepitgi territori libanès malgrat que els motius que la porten a la zona sigui el conflicte que s'hi viu. L'estratègia de la Casa Blanca en aquesta crisi passa per la creació d'una força d'interporsició d'entre 10.000 i 20.000 soldats, dels quals, segons informa el rotatiu "The Washington Post", cap d'ells serà nord-americà.

Actualitzat
Condoleezza Rice comença el seu viatge amb una proposta sota el braç per crear una força multinacional de pau formada per entre 10.000 i 20.000 soldats els detalls de la qual encara estan en l'aire. Definir aquesta força és precisament un dels objectius del viatge de Rice a Israel, Palestina i a Itàlia. L'altre objectiu és estudiar un alto el foc a la frontera entre Israel i Hezbollah. Els Estats Units, però, no creuen en una aturada imminent de les hostilitats que suposi un "pegat temporal" i aposten per una solució a llarg termini.

La definició de la força de pau s'ha de concretar en els pròxims dies però el que sembla segur és que no inclourà soldats nord-americans. L'ambaixador dels Estats Units a l'ONU, John Bolton, ha apuntat aquesta possibilitat recordant que Washington ja té els seus homes desplegats a l'Iraq, l'Afganistan i Kosovo. Tot i això, Bolton no descarta que el seu país pugui oferir suport logístic a aquesta força.

La incògnita ara com ara encara és saber quina estructura i funcionament tindrà aquesta força de pau. Es desconeix si estarà formada directament per cascos blaus de l'ONU o si simplement serà un desplegament autoritzat per aquest organisme. S'apunta que podria estar sota comandament de França o Turquia i que hi podrien participar, entre d'altres, països com Itàlia, Alemanya, el Brasil i l'Índia.

En els pròxims dies, la comunitat internacional, que dimecres es reunirà a Roma, haurà de decidir també quines atribucions tindrà aquesta força multinacional. Podria actuar de manera independent o bé com a reforç a l'exèrcit del Líban, que té 70.000 efectius. Ni Condoleezza Rice ni l'ambaixador francès a l'ONU, Jean Marc de la Sabliere, han aclarit si la força de pau intentaria desarmar les milícies de Hezbollah. De la Sabliere s'ha limitat a dir que ha de ser capaç d'ajudar les forces libaneses per assegurar que el sud del Líban no suposi un refugi per a atacs d'aquest tipus".
Anar al contingut