El poder adquisitiu preocupa de manera diferent depenent  de la zona, exemple de les dues França que votaran diumenge el nou president
El poder adquisitiu preocupa de manera diferent depenent de la zona, exemple de les dues França que votaran diumenge el nou president (EFE/Sebastien Nogier)

La campanya de la butxaca: el poder adquisitiu, estrella del debat entre Le Pen i Macron

Els dos candidats a l'Elisi proposen mesures per compensar l'increment dels preus, que preocupa molt els francesos

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

David Melgarejo

Delegat de TV3 i Catalunya Ràdio a Madrid. Excorresponsal a París.

@DavidMelgarejo_
Actualitzat

Omplir la cistella de la compra és el que més amoïna els francesos. Principal preocupació ciutadana i tema central de la campanya de les presidencials. Els preus han pujat un 4,5%, per l'augment del preu del carburant (29%) i l'alimentació (un 3%).

 

Més enllà de les xifres, els casos concrets. La Melissa, treballadora en una planta d'escalfadors d'aigua, viu a Abbeville, al departament del Pas de Calais, a la França desindustrialitzada del nord.

"Treballo a quaranta quilòmetres de casa meva. Vaig a la fàbrica en cotxe i pràcticament la meitat del meu sou el destino a omplir el dipòsit. El meu marit, el mateix."

És el territori on Marine Le Pen és més forta. Allà on ha fet sentir més el seu missatge, que la presenta com la sola candidata que es preocupa realment pels ciutadans. La "mare dels francesos", ha arribat a dir. La fórmula ha funcionat, perquè ara la candidata de la ultradreta és més a prop de l'Elisi que mai.

 

La rebaixa de l'IVA, a examen

La principal mesura que inclou el seu programa per compensar els francesos que se senten més escanyats per la inflació és tocar l'IVA dels carburants. Fer-lo passar del 20% actual al 5,5%. Mesura impossible, d'acord amb la legislació europea.

"La darrera directiva no permet abaixar l'impost sobre els carburants per sota del 15%. Així que la senyora Le Pen o convenç els 27 o aplica una mesura que és il·legal." Per Éric Heyer, de l'Observatori Francès de la Conjuntura Econòmica, Le Pen promet allò que no pot aplicar.

Els francesos que l'han votat i pensen votar-la no ho veuen així:

"Ella és l'única que pot capgirar la situació. Amb l'actual president, cinc anys més, ens enfonsarem en la misèria." El testimoni és de Sylvie Boucher, jubilada. També d'Abbeville. Aquest darrer divendres de campanya espera Le Pen a la plaça de l'Ajuntament, per saludar-la. No sap que no vindrà. La candidata ha cancel·lat el seu darrer acte de campanya.

A la plaça, al costat dels que esperen Le Pen -una vintena de persones-, hi ha les pancartes de sindicats i de la Lliga de Defensa dels Drets Humans. Comptem un centenar de manifestants. Volen recriminar a la candidata del Reagrupament Nacional els punts del seu programa que consideren que atempten contra les llibertats. No ho podran fer. Els que esperen Le Pen s'indignen amb la seva presència. La campanya de la candidata es dona per acabada sense el darrer acte previst a l'agenda.

El xec de Macron

Dies abans, al cara a cara amb Macron, Le Pen acusava l'actual president d'haver provocat durant el seu quinquenni la pèrdua del poder adquisitiu dels francesos.

La verificació de les xifres la contradiuen: els francesos han perdut poder adquisitiu només el darrer any, a causa de la crisi de la covid i la guerra a Ucraïna. Macron, al debat, l'ataca. Li retreu no haver votat, com a diputada, a favor de les mesures d'urgència decretades pel govern a començaments d'any per frenar l'alça de preus de l'energia.

L'actual president també té un pla per fer que les butxaques dels francesos no pateixin. Ell no vol tocar els impostos. Vol compensar aquells que més pateixen. Amb un xec per a les rendes més necessitades. Necessita diners, milers de milions d'euros. I promet aconseguir-los, entre altres fonts, de la lluita contra el frau fiscal. Heyer, el nostre economista, és escèptic: "Serà extremadament difícil trobar 10.000 milions d'euros d'estalvi a partir del frau fiscal de cara als pròxims 5 anys. Si aconseguim recaptar 1.000 o 2.000 milions d'euros ja serà molt."

 

Dimecres al mercat setmanal de l'Avenue Garibaldi. Districte 15 de París. No és dels més rics, tampoc dels més populars. Macron hi va guanyar el passat 10 d'abril. El poder adquisitiu preocupa, però no tant com al nord:

"La gent compra menys, però tampoc s'està de fer viatges i d'anar al restaurant i al cinema el cap de setmana." És la reflexió de Marlene, des de la seva parada de xarcuteria artesana.

Abbeville i París són l'exemple que el poder adquisitiu preocupa de manera diferent depenent de la zona. Exemple de les dues Frances que votaran el nou president.

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel MacronEleccions França 2022
Anar al contingut