#Kutoo: el moviment contra els talons obligatoris per a les dones al Japó

El moviment #Kutoo, que barreja els conceptes de sabata, dolor i metoo, està obrint petites escletxes en aquesta societat ultraconservadora i patriarcal

Francesc CanalsActualitzat

A la rígida societat japonesa, les normes en la manera d'anar vestit a la feina són també molt estrictes. Ho són sobretot amb les dones, obligades a portar sempre talons encara que hagin d'estar moltes hores dretes o hagin de caminar llargues distàncies.

Yumi Ishikawa, una actriu, model i empleada a temps parcial d'una funerària, va exposar a les xarxes socials el mal que causen les sabates de taló, obligatòries en el rígid protocol que impera en la indumentària a l'administració i les empreses.

El seu fil de Twitter de denúncia s'ha fet viral i, des de fa uns mesos, Ishikawa és la imatge icònica del moviment Kutoo.

"Em vull desfer de l'hàbit que les dones haguem de portar talons a la feina. Vaig estar treballant en un hotel durant un més, però les meves cames ja no estaven bé per culpa dels talons, així que vaig deixar-ho. Per què he de treballar amb una lesió a la cama?"

"No sé com canviar aquest tipus de coses. No és legal."


Un símbol per la lluita per a les dones, com a símbol d'un mal més profund, tal com explica la mateixa Ishikawa:

"Per exemple, com el tema dels talons, a les dones se'ns demana portar colors bonics, o que anem ben maquillades. No penso que res d'això sigui negatiu en sí mateix. Però de forma inconscient se'ns inculca com una cosa definitiva. No ens adonem que en això hi ha desigualtat de gènere."


 

Per això, #Kutoo barreja els conceptes sabata, dolor i metoo, denúncia de la violència sexual contra les dones. El Japó és una societat on es reprimeixen les emocions, una rigidesa que salta pels aires a les xarxes socials.

"Som en un punt d'inflexió. I, en gran mesura, es deu al poder de les xarxes socials. Les coses ja no es poden amagar."


 

Precisament a les xarxes socials és on Yumi Ishikawa ha estat bombardejada pels insults masclistes dels sectors més reaccionaris. Tot i això, segueix compartint imatges del seu dia a dia on calça sabates planes:

"Personalment, crec que aquest tipus de sabates són boniques. No estic acostumada a conjuntar-les amb una faldilla. #KuToo"


A més, el 3 de juny, Ishikawa va presentar al Ministeri de Salut, Treball i Benestar les firmes de 18.800 persones, aconseguides a través d'una campanya de Change.org.

"Hem presentat el recull de 18.800 firmes al Ministeri de Salut, Treball i Benestar. Moltes gràcies per la vostra cooperació. Gràceis a tots els que m'heu acompanyat a presentar la firma."


De manera més o menys activa, moltes dones han secundat la Yumi. Aquesta setmana, la telefònica Docomo ha alliberat les dones de l'obligatorietat de portar talons a la feina. Una primera victòria significativa del Kutoo, que està obrint definitivament petites escletxes en aquesta societat ultraconservadora i patriarcal.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereFeminisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut