Carles Puigdemont amb Quim Torra de fons (ACN)
Carles Puigdemont amb Quim Torra de fons (ACN)

JxCat busca l'acord amb la CUP amb una moció de confiança a mitja legislatura

La moció de confiança a mitja legislatura serviria per comprovar el compliment dels acords a què arribin

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya busca l'acord amb la CUP per poder investir el seu candidat. L'última oferta, segons han explicat fonts del partit, és pactar una qüestió de confiança a mitja legislatura per garantir que es compleix amb un full de ruta independentista.

JxCat busca així el suport dels quatre diputats de la CUP, que van anunciar la seva abstenció.

La moció de confiança a mitja legislatura serviria per comprovar el compliment dels acords a què arribin, que inclourien el Consell de la República a Brussel·les i l'anomenat procés constituent amb l'aprovació d'una multiconsulta.

Fins ara, la CUP ha explicat que rebutja el preacord existent entre Junts per Catalunya i Esquerra perquè el considera autonomista. Malgrat això, tant JxCat com ERC es mostren convençuts que hi haurà govern. El polític republicà Ernest Maragall explicava aquest dissabte al "Preguntes freqüents" que "hi ha un acord absolutament tancat".

L'acord d'investidura, des de Ginebra?

Aquest dilluns, Carles Puigdemont i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel es reuniran a Ginebra. Segons el president, parlaran de la seva situació, però admet que també podrien tractar de la investidura.

Fins a Ginebra, també s'hi han desplaçat una delegació de Junts per Catalunya i de la CUP. Diuen que són a Suïssa per participar en les activitats sobre els drets humans, però el diputat Quim Torra també reconeix que, ara, la prioritat és aconseguir el suport dels cupaires.
 

 

El vot de la CUP, clau

Ara mateix, les forces independentistes sumen 70 escons, però dos diputats són a Brussel·les i no poden delegar el vot ni votar a distància. Són Carles Puigdemont i Toni Comín. Sense el suport de la CUP, l'independentisme al Parlament queda en minoria davant els 65 escons de l'oposició.

Per sumar majoria, caldria que Puigdemont i Comín votessin presencialment o a distància o renunciessin a l'escó. La CUP afirma que mantindran l'abstenció en qualsevol escenari, però ja recordava que hi ha l'opció d'investir un candidat si els diputats de Bèlgica i el Parlament fan un "embat a l'Estat".

ARXIVAT A:
InvestiduraJxCatCUPProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut