Els diputats de la CUP Vidal Aragonès i Carles Riera, amb les exdiputades Mireia Boya i Eulàlia Reguant (ACN)
Els diputats de la CUP Vidal Aragonès i Carles Riera, amb les exdiputades Mireia Boya i Eulàlia Reguant (ACN)

La CUP rebutja l'acord de JxCat i ERC i s'abstindrà en la investidura de Jordi Sànchez

Amb l'abstenció, el bloc independentista se situaria en minoria: 64 escons més dos a Bèlgica enfront els 65 que suma l'oposició

RedaccióActualitzat

La CUP rebutja Jordi Sánchez com a candidat proposat per Junts per Catalunya a la presidència de la Generalitat. El consell polític ha explicat que els quatre diputats del Parlament s'abstindran si es vota la candidatura de Sànchez.

La direcció política de la CUP tampoc dona suport a l'acord per desbloquejar la legislatura que negocien Esquerra i Junts per Catalunya. Asseguren que és una proposta "autonomista que no qüestiona le legalitat espanyola".

Ho ha explicat el diputat de la CUP, Vidal Aragonés, que ha afirmat que "si no avancem, retrocedim":

 "Vam dir no a Mas com ara diem no a aquesta investidura i això va significar avançar nacionalment" 

 

 

La CUP defensa una "alternativa política que no passa pel simbolisme". Reclamen polítiques "reals i efectives" que compleixin "el mandat democràtic de l'1 d'octubre".

Vida Aragonés ha explicat que vol dir per la CUP aquest mandat: legalitat republicana, procés constituent des de la base i popular, política social i control públic dels sectors estratègics.

"Marc autonòmic i legalitat espanyola, no l'abordarem. Si hi ha qui té entre el seu projecte polític el marc autonòmic i la legalitat espanyola no trobarà la CUP. Estem disposats a fer un sacrifici per la investidura si significa superar les limitacions de l'Estat espanyol però no quan signifiqui submissió"

Investidura impossible?

Amb l'abstenció, el bloc independentista se situaria en minoria. Dels 70 diputats, els 4 de la CUP s'abstindrien i els dos que són a Bèlgica i que conserven l'acta de diuputat - Carles Puigdemont i Toni Comín - no podrien exercir el vot.

Així quedarien 64 vots a favor, si ERC dona suport a Sànchez per 65 vots de l'oposició. En aquest cas, caldria veure què fan Catalunya en Comú i els seus vuit diputats.

Per sumar majoria, caldria que Puigdemont i Comín votessin presencialment o a distància o renunciessin a l'escó. La CUP ha explicat que mantindran l'abstenció en qualsevol escenari, però recorda que hi ha l'opció d'investir un candidat si els diputats de Bèlgica i el Parlament fan un "embat a l'Estat".

Negociacions entre JxCat i ERC

Esquerra puntualitza que el nom d'Oriol Junqueras no és damunt la taula per a ser investit president i que cap altre candidat serà un problema si hi ha un acord global entre les forces independentistes.

Tant des d'Esquera com des de Junts per Catalunya diuen que les negociacions avancen, encara que queden serrells per tancar com des d'ón es liderarà el nou govern.

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàCUPGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut