Desacord entre Junts per Catalunya i Esquerra per la candidatura de Jordi Sànchez

RedaccióActualitzat

Desacord entre Junts per Catalunya i Esquerra per la candidatura de Jordi Sànchez. Dilluns, el president del Parlament començarà la ronda de contactes amb els partits, però a hores d'ara no està clar que el candidat proposat per Carles Puigdemont compti amb els suports necessaris, ja que Esquerra preferiria un candidat que no comporti un bloqueig.

Les dues formacions han estat reunides tota la tarda al Parlament intentant resoldre les desavinences sobre qui ha de ser el nou candidat a la presidència de la Generalitat. Puigdemont proposa que sigui Jordi Sànchez.

Sergi Sabrià, portaveu d'ERC, ha defensat la legitimitat d'Oriol Junqueras per presidir la Generalitat després de la renúncia de Puigdemont a la investidura.

"Amb la proposta de Puigdemont es trenca una línia molt defensada per JxCat, que és la del govern legítim."

 

Puigdemont posava el seu relleu provisional en mans de Jordi Sànchez aquest dijous. El líder de Junts per Catalunya ha respost aquest matí a RAC1 a Sabrià:

"No és un govern d'un únic grup parlamentari, és un govern de dos grups parlamentaris. Si és així, tothom sap que no és per voluntat de Junts per Catalunya. El que no val és fer dos grups parlamentaris, anar per separat i després voler la lògica d'un grup parlamentari."

 

La CUP insisteix en lògica republicana. I demanen que si hi ha noves candidatures es facin arribar amb claredat. La formació es pronunciarà oficialment aquest dissabte, segons ha explicat la diputada Natàlia Sànchez:

"Formalment, a la CUP només se li ha fet arribar una nova candidatura, que és la de Jordi Sànchez. El consell polític de dissabte decidirà en aquests termes perquè no ens n'han fet arribar cap altra. Si hi ha altres candidatures per part d'ERC o de JxCat, demanem que se'ns facin arribar amb claredat per prendre les nostres decisions."


La CUP demana un president que compleixi un programa republicà i reconeix que han molestat que Carles Puigdemont parlés, en el seu missatge de dijous al vespre, de formar un "govern autonòmic" a la Generalitat:

"La CUP no aposta per un govern autonòmic ni volem fer cap president autonòmic. Volem implementar un programa republicà i entenem que la voluntat popular de l'1-O va ser construir i materialitzar la república, i per això treballarà la CUP."

L'ANC parla d'espectacle deplorable

L'Assemblea Nacional Catalana, en un comunicat, considera deplorable l'espectacle de les últimes setmanes entre els partits independentistes. Diu que la renúncia de Puigdemont a la investidura no era el que milers de catalans esperaven.

Malgrat tot, assegura que es mantindrà sempre fidel a avançar cap a la República, cap a restituir el govern legítim i fer valdre la declaració d'independència. Per tot això han convocat una manifestació la setmana que ve.

Amatents des de Madrid

El govern espanyol insisteix que no seria lògic investir un candidat que està en presó preventiva. Sobre la resolució aprovada aquest dijous al Parlament en què es va reconèixer la legitimitat de Puigdemont com a president de la Generalitat, l'executiu del PP descarta presentar-hi recurs.

Durant la compareixença posterior al Consell de Ministres, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que la candidatura de Sànchez no té sentit:

"Em sembla sorprenent posar al capdavant d'una responsabilitat institucional com és la de ser president de la Generalitat de Catalunya, president de tots els catalans, algú que està en presó provisional. Això està fora, no sé si del dret, però en tot cas, de la lògica i del sentit comú."

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut