Justícia reclama a les presons que avaluïn un per un els presos que treballen al CIRE

En la primera entrevista després que un pres assassinés una cuinera de Mas d'Enric, la consellera Ubasart crida a obrir una "segona etapa" marcada pel diàleg amb els treballadors de presons

Actualitzat

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha concedit la primera entrevista després que un pres assassinés una cuinera de la presó de Mas d'Enric, al Tarragonès, i se suïcidés. A "Els Matins" de TV3, la consellera ha reconegut que l'incident va donar pas a unes "setmanes dures, de molta tensió" amb el conflicte obert amb els treballadors, que va obligar a mantenir tancats alguns centres.

"Això va suposar la vulneració de drets fonamentals i la posada en risc dels treballadors. No pot tornar a passar."

Per això mateix ha fet una crida a "iniciar una segona etapa" en què hi hagi diàleg. Els sindicats s'han obert a negociar, però han convocat dos dies de vaga coincidint amb la campanya electoral.
 

Més revisions per augmentar la seguretat

Algunes de les mesures que s'han pres fins ara han sigut, en el cas de Mas d'Enric i Ponent, treure els presos condemnats per delictes de sang de la cuina, on tenen accés a ganivets.

Ubasart ha informat que les Juntes de Tractament de cada centre "tenen capacitat de prendre decisions" i que la conselleria ha demanat que s'avaluïn de nou tots els treballadors del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) que estan en destinacions amb material perillós. El CIRE és l'empresa pública que contracta els presos.

"Ja es feia, però amb aquesta nova revisió es posa una capa més de seguretat."

Pel que fa al cessament del director de la presó, Ubasart ha negat que es tracti d'un "cap de turc" i ha valorat que per a la gestió del "postconflicte" era millor canviar el responsable. "Ha fet una feina excel·lent i seguirà ocupant llocs directius", ha afirmat.
 

Un incident "imprevisible"

La consellera s'ha refermat en la tesi que va defensar quan va comparèixer al Parlament: que la mort de la cuinera a mans del pres es va tractar d'un incident "imprevisible".

L'intern havia estat avaluat 14 vegades per la Junta de Tractament de manera positiva. Només en una "va sortir un risc mitjà" en una de les variables, i no havia tingut "conductes disruptives importants".

"Va treballar amb responsabilitats, són elements que apunten cap a avenços en la reinserció."

El CIRE el va reclamar després d'estar dos mesos apartat de les cuines per una baralla amb un altre intern. "Al CIRE hi treballen 3.600 empleats; d'alguns consten queixes, però d'aquest no n'hi havia cap."

Actualment, la investigació policial i judicial està en marxa i la consellera ha informat que no en tenen novetats. "El risc zero no existeix, però hem de treballar per reduir-lo al màxim", ha insistit.

També ha defensat la comunicació que el govern va fer de l'incident i ha dit que "no era responsable" sortir a informar-ne abans perquè no en tenien totes les dades ni havien pogut comunicar-se amb la família de la cuinera.

Treballadors de presons i sindicats es van mobilitzar durant diversos dies (David Zorrakino/Europa Press)

Sense entrar en les dimissions

Ubasart no ha volgut entrar en una de les peticions centrals dels treballadors, que és la seva pròpia dimissió i la del seu número dos, Amand Calderó. "Des que el president em va nomenar, el meu càrrec està a la seva disposició", ha dit, preguntada sobre si li havia presentat la dimissió.

Sobre les eleccions del pròxim 12 de maig, Ubasart ha tancat la porta a anar a les llistes d'ERC: "Jo he tingut un perfil institucional, com a independent. Això no ha entrat als meus càlculs."
 

 

ARXIVAT A:
Presons
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut