Oriol Junqueras i Raül Romeva (ACN)
Oriol Junqueras i Raül Romeva (ACN)

Junqueras: "Estrasburg és la nostra destinació final"

Romeva assegura des de Lledoners que cal "menys full de ruta i més GPS"

Actualitzat

L'exvicepresident i líder d'Esquerra Oriol Junqueras afirma que res apunta que tindran un judici just i que el tribunal d'Estrasburg és la destinació final, malgrat els anys que poden passar. En una entrevista concedida al "Més 3/24" des de la presó de Lledoners, Junqueras afegeix que assumiran totes les conseqüències si aquest és el preu que s'ha de pagar per defensar els drets i les llibertats de Catalunya

Som a tocar del judici. La seva serà una defensa política. Té ganes de poder-se explicar davant del tribunal? Creu que una instància judicial escoltarà una argumentació política?

"Tots tenim moltes ganes que arribi el judici per poder-nos explicar públicament. Crec que no s'ha de contraposar una defensa política a una defensa tècnica. Són dues cares de la mateixa moneda. Totes les eines són necessàries per desmuntar aquest judici a la democràcia. Ara bé, hem de tenir clar que es tracta d'un judici polític i que nosaltres som presos polítics. Per això, denunciarem que aquesta causa general és la instrumentalització del poder judicial per part de l'Estat per tal d'eliminar la dissidència política."

La petició del jutge Marchena de traslladar-lo a Madrid, sense tenir ni data per al judici ni haver escoltat els escrits de la defensa, li permet afrontar bé el judici?

"Evidentment, intenten posar totes les incògnites possibles per desconcertar i dificultar la defensa. Res de nou."

La reivindicació del seu perfil pacifista (com el de Raül Romeva) marca també el que espera de les possibles mobilitzacions ciutadanes que hi hagi durant el judici?

"Les mobilitzacions independentistes han sigut sempre pacífiques. El 20 de setembre, davant de la seu d'Economia, es repartien clavells i es cantava el "Virolai". Estic segur que l'esperit pacífic del moviment republicà persistirà, perquè només així assolirem els nostres objectius. Mobilització? I tant! Cívica sempre? També."

Quina compta que serà la resposta ciutadana al carrer? La CUP diu que tant ERC com JxCat volen desmobilitzar-la...

"La ciutadania ha d'expressar-se com sempre ho ha fet: de forma cívica, pacífica i democràtica. Estem davant d'una situació d'excepcionalitat i és normal que la societat busqui formes de canalitzar la seva disconformitat davant la regressió de drets i llibertats. Sempre hem fet crides a la mobilització pacífica i aquesta vegada no farem una excepció."

El judici servirà també per defensar el dret a l'autodeterminació? Com?

"Evidentment. És un judici que vol posar a la presó persones per haver exercit un dret reconegut internacionalment, també per l'Estat espanyol, per cert. De fet, ni el codi penal espanyol contempla l'organització d'un referèndum com un delicte. Per tant, sí, reivindicarem el dret a decidir el nostre futur polític i proposem, com sempre hem fet, l'exercici de l'autodeterminació com una solució pacífica i democràtica del conflicte."

Descarta una sentència absolutòria?

"No volem avançar cap pronòstic ni descartar cap opció. Som innocents i lluitarem per l'absolució. Però no podem ser ingenus. No hem tingut una instrucció justa i res apunta al fet que tindrem un judici just."

Pensa arribar a Estrasburg? Però per això poden passar uns quants anys més...

 

 

"Estrasburg és la nostra destinació final, i sí, soc conscient que poden passar anys. Però si aquest és el preu que s'ha de pagar per defensar els drets i les llibertats del nostre país, ho assumirem amb totes les conseqüències. Confiem plenament en la justícia europea. Fins ara, diversos tribunals europeus ja han reconegut que no hi va haver violència a Catalunya i que no hi ha rebel·lió."

Presó i exili aporten mirades diferents a la solució final? Com es coordinen amb Marta Rovira?

"La comunicació no és fàcil, òbviament. Ens enviem missatges a través de terceres persones i moltes cartes. Per sort, tenim un equip humà que ens facilita molt la feina en una situació extrema com aquesta. La convergència de les diferents mirades que es tenen sobre el conflicte (presó, exili, Parlament, Congrés, Eurocambra...) ajuden a construir una anàlisi molt completa del conflicte polític. Totes les mirades i totes les opinions són necessàries per construir una estratègia guanyadora."

Com marca personalment la presó?

"A la presó, un mateix aprèn a coneixe's millor i t'adones que, tot i la gravetat de la situació, les teves conviccions són cada dia més fortes. Malgrat això, és una experiència molt dura en l'àmbit personal. Estar lluny dels teus és una de les situacions més complicades a les quals m'he hagut d'enfrontar mai. Tenir la consciència tranquil·la i saber que no has comès cap delicte, però, t'ajuda psicològicament."

 

Oriol Junqueras en una imatge d'arxiu


Vostè que és historiador, creu que és paral·lela la seva situació de presó amb la del president Lluís Companys?

"Són etapes de la història i circumstàncies completament diferents. Així i tot, totes dues representen la repressió que han patit els moviments republicans i progressistes de Catalunya per part de les forces reaccionàries i autoritàries de l'Estat."

Ell i el seu govern van acabar sortint de la presó per una amnistia. Si és condemnat, seria aquesta, que és parlamentària, o un indult governamental, bones fórmules per reconduir la situació política?

"Nosaltres no demanarem un indult perquè no hem comès cap delicte. Treballarem per l'absolució. La millor manera de reconduir la situació és donant la veu a la ciutadania a través d'un referèndum en el qual tots els ciutadans tinguin garantida la seva integritat física. La solució, en qualsevol democràcia, està a les urnes."

Comparteix la tesi de Dolors Bassa d'aguantar el govern Sánchez perquè qualsevol altre escenari a La Moncloa seria pitjor?

"És obvi que, com diu la consellera Bassa, un govern de PSOE i Podem sempre serà més dialogant que no pas un govern de PP, Ciutadans i Vox i, per tant, tindrem més oportunitats de trobar solucions amb els primers que no pas amb els segons. Ara bé, ella també va dir que per donar-li suport calia que Sánchez fes un gest. No podem donar cap xec en blanc a ningú."

Quin tipus de gest considera que hauria de concretar Pedro Sánchez? Hi ha marge de temps per fer-lo abans del judici? En matèria de pressupostos, Carles Puigdemont demana una taula pel diàleg i compromisos per escrit.

 

 

"Sánchez ha de demostrar que està al costat de la democràcia i dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya. Ha de deixar palès que està disposat a trobar una sortida democràtica al conflicte de Catalunya. Ha de decidir si segueix el camí de la repressió i l'autoritarisme de PP i Ciutadans o bé si es converteix en part de la solució."

"Per a nosaltres, les llibertats i els drets fonamentals són essencials. De què serveix que dialoguem sobre unes partides o unes altres si s'estan condemnant cantants, humoristes, activistes...? Els drets són una qüestió prèvia a uns pressupostos. No pot ser que Sánchez i Cuixart, líders pacífics i democràtics de la societat civil, estiguin a la presó. És un contrasentit. No pot ser que Raül Romeva, que porta anys treballant des d'entitats i institucions com el Parlament Europeu per fer del món un lloc més just estigui privat de llibertat. No pot ser. Ens agradaria veure a tots els partits, també al PSOE, compromesos amb la democràcia."

Al final de la trobada entre els presidents Torra i Sánchez a Pedralbes, i amb representants dels seus governs, es va parlar de problema polític i de la necessitat de trobar-hi solució, dins l'actual marc de seguretat jurídica.. Quin valor hi dona?

"Sánchez ha representat un canvi en el to i les paraules. Cal veure si tot això es tradueix en accions concretes. De moment no ho hem vist."

Ara som en l'era del "no tenim pressa? Què ha suposat tenir pressa?

"No es tracta de tenir més o menys pressa, sinó de construir una estratègia efectiva i guanyadora. El moviment independentista té ara una sèrie de coneixements que no tenia fa poc més d'un any. Ara sabem que l'Estat, per tal de mantenir la seva unitat territorial, està disposat a saltar-se les normes més bàsiques de l'estat de dret. L'experiència dels últims mesos ens fa més forts i ens ha ajudat a cartografiar un terreny que, fins fa poc, era desconegut."

"Això, evidentment, ens obliga a reestructurar-nos i a modificar algunes estratègies d'acord amb la nova informació de la qual disposem."

"Tot i així, els nostres objectius segueixen sent exactament els mateixos que abans: la convivència, el bé comú, el creixement econòmic, la distribució de la riquesa, la igualtat d'oportunitats, la justícia social i la República Catalana. I tot això només és possible amb una majoria, la més àmplia i transversal possible de la nostra societat."

I en tot cas, el judici, on situa el debat de fons de l'independentisme?

"Just a l'epicentre del debat. Precisament aquest judici no jutja tan sols dotze persones, sinó tot un moviment. Té la intenció de criminalitzar un moviment que sempre ha actuat de forma cívica, pacífica i democràtica."

L'independentisme només pot ser acceptat per l'Estat mentre no acabi completant els seus objectius?

"Els drets hi són quan s'exerceixen."

Som en any electoral, de municipals i europees. ERC, amb la direcció repartida entre exili i presó, és al capdavant de les enquestes. Quin mapa intueix que deixaran les urnes, i quina política d'aliances avalua?

"És un moment electoral clau. Existeix una onada de moviments de caràcter populista, xenòfob i excloent que ha arribat a tots els racons del món. Ho podem veure amb els casos de Trump, Bolsonaro, el Brexit, la coordinació de l'extrema dreta europea sota el paraigua de Steve Bannon o la coalició de PP, Ciutadans i Vox a Andalusia. Per això és tan important guanyar les europees i treure uns bons resultats a les municipals. Cal demostrar al món sencer que Catalunya es desmarca d'aquesta dinàmica excloent i es reafirma com un país que garanteix els valors inclusius i democràtics."

"Pel que fa a les aliances, ERC vol parlar amb tots els demòcrates i està disposada a pactar amb tots aquells partits que defensin la democràcia, els drets i les llibertats i que estiguin en la lluita antirepressiva. En l'actual situació, no ens sobra cap demòcrata. Encara diria més, no tanquem la porta a ningú, sinó que les obrim totes, simultàniament, a tothom."

Serà cap de llista d'ERC a les europees. Podria ser que Turull també hi concorregués per JxCat. No es fa estrany competir electoralment amb qui es comparteix presó?

"Evidentment no estem en una situació de normalitat, ans al contrari. Però si es dona el cas, seguiríem debatent, compartint i confrontant les nostres posicions com hem fet fins ara. Governem junts."

És clar que vostès (ERC-JxCat) no comparteixen estratègia, en quins moments han d'anar units i en quins no?

"Amb JxCat, la CUP i la resta de partits i organitzacions independentistes compartim un objectiu comú i, per tant, és necessària una estratègia compartida per tal d'assolir-lo. També compartim molt amb el conjunt dels republicans. I, sobretot, amb tots els demòcrates."

"Per altra banda, però, és importantíssim preservar la pluralitat. De fet, les societats democràtiques es distingeixen per ser societats plurals. I, a partir d'aquí, cal construir tots els ponts necessaris per arribar a grans consensos que ens facin avançar."

Ja ha passat dos cicles festius nadalencs a presó. Aquesta nit de Reis va ser un altre dels moments personals, familiars, amargs de la situació penitenciària?

"La família era més a prop. Si per ells és més fàcil, per a nosaltres també. Res no compensa l'absència. Però hem estat prou bé malgrat tot. Fins i tot, dins de la presó, s'han fet regals i hem creat més fraternitat que mai."

 

Raül Romeva: "Menys full de ruta i més GPS"

Raül Romeva (ACN)


El "Més324" també ha pogut parlar amb Raül Romeva. Sobre el judici, l'exconseller d'Exteriors assegura que:

"L'única forma que han trobat per fer-nos fora de la política ha estat la presó: l'acusació de rebel·lió. Ens han suspès els nostres drets polítics per impedir-nos fer política."

L'exconseller ha assegurat que la divisió entre els independentistes és un baló d'oxigen per al president espanyol:

"Quan Pedro Sánchez aconsegueix col·locar en el marc mental la idea que els independentistes no s'entenen ni entre ells, ja ha guanyat."

Romeva també ha assegurat que cal aprendre de l'experiència i "no sobre autoflagel·lacions".

 

 

Malgrat tot, Raül Romeva s'ha mostrat fort i convençut que "el camí és irreversible".

"El camí no és ni ràpid, ni fàcil, ni indolor, però és irreversible. Sortirem amb ganes de construir, no per fer debats superflus sobre llistes úniques, sinó per preguntar-nos quin és el país que volem fer."

 

Anar al contingut