El fundador de Wikileaks, Julian Assange (Reuters)
El fundador de Wikileaks, Julian Assange (Reuters)

Les reaccions a la detenció de Julian Assange

Actualitzat

Les reaccions a la detenció del fundador de Wikileaks, Julian Assange, a l'ambaixada de l'Equador a Londres no s'han fet esperar. Un dels primers de fer-ho ha estat el ministre d'Exteriors britànic. Jeremy Hunt ha dit que Assange "no és un heroi i no està per sobre de la llei. S'ha amagat de la veritat diversos anys. Agraeixo al president de l'Equador la cooperació perquè Assange faci front a la justícia".

 

Des de Catalunya, el president Quim Torra ha mostrat la seva solidaritat i el seu suport per Assange i ha fet una crida per la llibertat i, sobretot, a la llibertat d'expressió que han de ser, ha dit, pilars de la UE. També li ha agraït el seu suport als catalans el 2017.

 

En la mateixa línia, Carles Puigdemont ha mostrat el seu suport i solidaritat al fundador de Wikileaks i ha afirmat que la UE ha de garantir els drets fonamentals.

 

Per Òmnium Cultural, la detenció d'Assange és una "violació flagrant dels drets humans". No obstant, diuen que continuaran treballant per aconseguir una "Europa on les llibertats individuals estiguin absolutament garantides".

 

El republicà Gabriel Rufián n'ha demanat la llibertat i ha avançat que seguiran de ben a prop el cas. "Ell va estar amb nosaltres, nosaltres estarem amb ell", ha sentencitat.

 

Albano Dante Fachin, candidat de Front Republicà el 28A, ha demanat a la conselleria d'Afers Exteriors un pronunciament clar en favor de la llibertat d'Assange com a "manera de fer una república digna". I ha destacat que va reivindicar la causa catalana malgrat les pressions.

 

Mireia Boya també ha recordat que Assange va estar al costat del dret d'autodeterminació l'1-O.

 

Per la seva banda, l'exministre d'Economia grec, Yannis Varufakis, ha criticat el perquè s'ha retirat la immunitat a Assange i assegura que se'l persegueix "per impugnar el dret de saber els crims que els governs cometen en el nostre nom".

 

Edward Snowden, en canvi, ha recordat que les Nacions Unides van declarar formalment que la seva detenció era arbitrària i una violació dels drets humans.

 

El president de l'Equador, Lenín Moreno, és qui ha donat la notícia de la retirada de l'asil  a Assange, que tenia des del 2012, per la "conducta irrespectuosa i agressiva, les declaracions sense cortesia i amenaçants de la seva organització aliada en contra de l'Equador i, sobretot, per la transgressió dels convenis internacionals que han portat la situació a un punt que l'asil del senyor Assange és insostenible i inviable".

 

La seva fundació, Wikileaks, ha difós ràpidament la notícia.

 

L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha respost a Lenin que no ha estat una decisió sobirana, sinó delictiva.

ARXIVAT A:
Julian Assange
Anar al contingut