Judici atemptats 17A: un dels acusats se'n penedeix i els altres dos se'n desvinculen

La Fiscalia aporta una prova contundent contra els tres acusats pels atemptats de Barcelona i Cambrils: un vídeo en què es veuen altres membres de la cèl·lula fabricant explosius

Montse Sànchez MorenoActualitzat

Tres anys després dels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, aquest matí a les 10 ha començat el judici per aquests atacs, a les instal·lacions de l'Audiència Nacional a San Fernando de Henares.

Els tres acusats, que seuen darrere d'un vidre, s'han acollit al dret a no contestar les preguntes de la Fiscalia ni de les acusacions particulars i populars. Només han respost als seus advocats i, en el cas de Mohamed Houli Chemlal, encara estava plantejant-li qüestions la seva lletrada quan ha demanat deixar de declarar.

De fet, l'interrogatori de Houli ha estat el més extens, perquè se li atribueix haver col·laborat estretament amb el nucli del grup terrorista que va organitzar i dur a terme els atemptats.

 


La contundent prova: un vídeo inèdit

La Fiscalia ha volgut mostrar un vídeo que va enregistrar Houli en què es veu Mohamed Hichamy, Youssef Aalla i Younes Abouyaaqoub fabricant explosius i presumint que els faran servir per acabar amb la vida de moltes persones.

"Cada gram d'aquest ferro es ficarà al vostre cap, o al cap dels vostres fills o dones."

Són unes imatges que no s'havien fet públiques fins avui, en què els joves parlen en àrab i castellà, amb l'excepció d'un moment en què es dirigeixen a la policia catalana: "Us penedireu d'haver nascut, sobretot vosaltres, mossos d'esquadra."

Avís: Les imatges són colpidores i inciten a l'odi i a la violència, posant de manifest el seu grau de radicalització:

La declaració dels acusats

Abouyaaqoub s'emprova una armilla plena d'explosius i Hichamy explica que els explosius els ha tret del lloc on treballa i que els han aconseguit gratis. En declaracions prèvies, Houli havia reconegut haver enregistrat aquestes imatges, però també va dir que només feia el que li deien perquè el podien haver mort "en qualsevol moment" i que no pensava com ells. Unes declaracions que avui ha ratificat i que no ha complementat.

Mohamed Houli Chemlal durant la primera sessió del judici (EFE/Fernando Villar)

També ha estat molt concís quan la seva advocada li ha preguntat si el seu penediment era sincer: "Òbviament." La seva lletrada ha insistit perquè quedés clar que sempre ha col·laborat amb la policia i la justícia. La Fiscalia demana per a ell 41 anys de presó.

El segon a declarar ha estat Driss Oukabir. Va llogar la furgoneta amb què després s'atemptaria a la Rambla, però manté que ho va fer com un favor al seu germà, que volia fer un trasllat. El seu germà és Moussa Oukabir, abatut a Cambrils durant l'atemptat en aquesta localitat del Baix Camp. Driss Oukabir s'ha presentat com algú extern al grup, perquè era més gran, ha dit que no va integrar mai cap cèl·lula terrorista, ni va estar a la mesquita de Ripoll ni va conèixer l'imam de Ripoll. Manté que mai no va tenir coneixement dels plans per atemptar. La Fiscalia demana per a ell 36 anys de presó.

Driss Oukabir durant la primera sessió del judici (EFE/Fernando Villar)

La intervenció del tercer acusat ha estat curta. Saïd ben Iazza va deixar el seu vehicle de treball i la seva documentació als terroristes per comprar precursors destinats a la fabricació d'explosius. Ell ha dit que ho va fer com a favor i que no sabia que tenien pensar atemptar. Els coneixia perquè eren clients de la botiga on treballava, però assegura que no tenia relació amb l'imam de Ripoll ni va estar mai a Alcanar, on el grup elaborava i guardava els explosius. La Fiscalia demana per a ell 8 anys de presó.

Saïd ben Iazza durant la primera sessió del judici (EFE/Fernando Villar)



Els testimonis

Com a testimoni ha declarat l'inspector dels Mossos d'Esquadra que es va encarregar de la investigació dels atemptats durant el primer any de la causa. Ha explicat que els integrants de l'organització terrorista es coneixien des de petits. Tenien lligams de família i amistat, i havien constituït un grup impenetrable.

Segons les conclusions de la investigació, els objectius que s'havien fixat eren la Sagrada Família, el Camp Nou i la Torre Eiffel a París, i els atacs els volien fer amb furgonetes carregades d'explosius, bombones de butà, armilles explosives i granades de mà.

Durant aquesta primera sessió del judici també s'ha posat de manifest la forta personalitat de president del tribunal, el jutge Félix Alfonso Guevara. No ha acceptat les qüestions prèvies que volien plantejar algunes parts i ha fet callar amb contundència algun dels advocats.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsTerrorismeJihadisme Mossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut