Judici 9-N: què va passar els dies previs a la consulta?

Del decret de convocatòria al procés participatiu del 9 de novembre

Actualitzat

El judici a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau al Tribunal Superior de Justícia se centra en els fets que van portar a la celebració del procés participatiu del 9 de novembre. La consulta sobiranista, prevista en l'acord de governabilitat signat per CiU i Esquerra, va rebre el cop de porta del Congrés dels Diputats, quan tres representants del Parlament van sol·licitar-la. La negativa de la cambra baixa, però, no va aturar el camí cap al 9 de novembre:

 

27 de setembre: Artur Mas signa el decret de convocatòria de la consulta. El president de la Generalitat, en un missatge dirigit a Espanya i a Europa, diu que "Catalunya vol parlar, vol ser escoltada, vol votar". 

29 de setembre: El Constitucional suspèn la consulta. En temps rècord, l'alt tribunal admet a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei de consultes i contra el decret de convocatòria del 9-N.

30 de setembre: El govern suspèn els preparatius de la consulta. L'endemà de la decisió del TC, l'executiu català suspèn "de manera cautelar i temporal" la campanya informativa sobre la consulta, tot i remarcar que el procés sobiranista continua.

13 d'octubre: Mas anuncia una consulta alternativa. El president de la Generalitat descarta una consulta segons el decret suspès i proposa un procés participatiu amb locals oberts a tot el territori, urnes a les taules i paperetes amb la pregunta acordada

28 d'octubre: Més de 40.000 inscrits per fer de voluntari. Un total de 40.930 persones s'inscriuen per participar en l'organització de la consulta. La xifra és més del doble dels que demanava inicialment el govern català.

4 de novembre: El TC suspèn el nou 9-N. Per unanimitat, el Constitucional suspèn la consulta alternativa, després d'admetre a tràmit el recurs d'impugnació presentat pel govern espanyol. El mateix dia, el govern de la Generalitat anuncia que manté el procés participatiu i denuncia el govern espanyol al Suprem "per atemptar contra el dret a la participació i a la llibertat d'expressió". 

6 de novembre: La Delegació del Govern recorda als directors dels col·legis la resolució del TC. La delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, adverteix per carta als responsables de tots els centres escolars de Catalunya de la "importància" de no contravenir la decisió del Constitucional.

7 de novembre: El govern deixa l'execució de la consulta als voluntaris. Dos dies abans de les votacions, es reuneix el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Durant la reunió, Mas confirma que el govern assumeix la responsabilitat de la consulta, però l'execució estarà en mans dels voluntaris, que faran el recompte.

8 de novembre: La Fiscalia demana a la Generalitat si ha ordenat obrir els instituts. A menys de 24 hores de la consulta, la Fiscalia General de l'Estat demana al Departament d'Ensenyament si és la Generalitat qui ha ordenat obrir els instituts. També sol·licita al director dels Mossos la llista dels locals on es desenvoluparà la consulta i la identificació de qui ha autoritzat l'entrada als voluntaris.

9 de novembre: El 'sí-sí' s'imposa amb el 80% dels vots. Més de 2'3 milions de catalans participen en el procés participatiu, amb una clara victòria del 'sí-sí'. La jornada es desenvolupa amb normalitat i llargues cues en alguns punts de votació.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut