Barcelona

Juan Manuel de Prada guanya el Premi Biblioteca Breve amb "El séptimo velo"

L'escriptor Juan Manuel de Prada ha guanyat el premi Biblioteca Breve, que convoca l'editorial Seix Barral, amb l'obra titulada "El séptimo velo", una novel·la èpica ambientada en la Segona Guerra Mundial en què té una gran importància la recerca de la identitat i la memòria. El jurat, integrat per Luis Alberto de Cuenca, Manuel Longares, Ángela Vallvey, Pere Gimferrer i Elena Ramírez, ha acordat per unanimitat atorgar el premi, dotat amb 30.000 euros, a aquesta història, "inusualment perfecta", tal com l'ha qualificat Cuenca.

Actualitzat
De Prada, nascut a Barakaldo, a Biscaia, el 1970, però criat a Zamora, ja ha obtingut altres premis importants, com el Planeta del 1997. L'escriptor ha explicat en roda de premsa que ha dedicat diversos anys i quilos de la seva vida a "El séptimo velo", que es va plantejar com "si fos un Victor Hugo de pacotilla, amb la mentalitat dels escriptors d'aleshores".

Al llarg de les 600 pàgines de l'obra el lector podrà conèixer el secret familiar de Julio, que, obsessionat per aquest descobriment, començarà una investigació que el durà a conèixer foscos episodis de la Segona Guerra Mundial, en un itinerari per la França ocupada, per l'Espanya de la postguerra i per l'Argentina que va servir de refugi a nazis notoris.

En aquestes indagacions seguirà els passos de Jules Tillon, l'autèntic protagonista de la novel·la, que també ha hagut de bussejar en el seu passat per poder seguir vivint. Tillon és un membre de la Resistència francesa, un autèntic heroi conegut com Houdini, però, no obstant això, en acabar l'ocupació de París pateix d'amnèsia.

Juan Manuel de Prada ha explicat que es tracta d'una obra "de gran ambició" i en què tenia ganes "d'explicar històries grans com el món i de contenir el món en una novel·la".
La recerca de la identitat i la memòria, que ha qualificat de qüestions "molt contemporànies, en una època de confusions en què no sabem el que som i en què convertim el passat en matèria conflictiva", tenen el seu pes, així com l'amnèsia, "una al·legoria i un emblema de la necessitat que tenim d'indagar en el nostre passat i de tergiversar-lo".

El Premi Biblioteca Breve, que aquest any ha rebut un total de 392 manuscrits, ha anat a parar des del 1958 a autors com Luis Goytisolo, Mario Vargas Llosa, Juan Benet, Guillermo Cabrera Infante, Elvira Lindo i, l'any passat, Luisa Castro.
Anar al contingut