La polèmica subhasta de 150 milions de dòlars de Heidi Horten i el seu passat nazi
La seva col·lecció posseeix algunes de les peces més exòtiques del món (Reuters)

Joies amb passat nazi: la polèmica subhasta de la milionària col·lecció de Heidi Horten

Els col·lectius semites demanen que se suspengui la venda de la col·lecció i que es retornin les joies als hereus legítims

La prestigiosa casa de subhastes londinenca Christie's ha donat el tret de sortida a una de les subhastes de joies més polèmiques de la seva història.

Es tracta d'una col·lecció de més de 700 peces amb un valor total estimat de més de 150 milions de dòlars, que provenen de la col·lecció privada de Heidi Horten, que va morir el 2022 havent estat la dona més rica d'Àustria amb un patrimoni de 3.000 milions de dòlars, segons la revista Forbes.  

El 1961, quan només era una jove vienesa de 19 anys, es va enamorar de Helmut, un empresari alemany de 51 anys afiliat al partit nazi que va fer-se d'or durant la Segona Guerra Mundial explotant una empresa de Duisburg d'antiga propietat jueva i uns grans magatzems comprats a baix preu sota la coacció del Tercer Reich.


Crítiques dels col·lectius semites

Des que es va saber que la col·lecció sortia a la venda, els col·lectius semites han saltat a la palestra, ja que entenen que la col·lecció de Heidi va forjar-se i créixer després de rebre el llegat del seu marit Helmut Horten el 1987.  

El Centre Simon Wiesenthal, l'organització global que rastreja criminals de guerra nazis pròfugs, i el Comitè Jueu dels Estats Units han demanat que se suspengués la venda de les joies i que, en lloc de vendre-les, caldria retornar-les als hereus legítims.

Heidi Horten va deixar escrit al testament que els diners obtinguts per les joies es destinessin a obres benèfiques i així està sent. Segons la BBC, els beneficis es destinen a organitzacions benèfiques i a l'educació sobre l'Holocaust. Però per molts col·lectius, com el Comitè Jueu Americà, no n'hi ha prou.


Rècord de Christie's

Aquest dimecres, en la primera subhasta presencial, es van vendre 96 de les joies per 155 milions de dòlars. La suma va superar un rècord anterior de Christie's, que, el 2011, va vendre l'herència de l'actriu Elizabeth Taylor per més de 144 milions de dòlars.

Divendres s'acceptaran licitacions per 150 peces més i la resta de peces de la col·lecció es posaran en venda al novembre en línia.

 

ARXIVAT A:
HolocaustNazismeÀustria
Anar al contingut