Boris Johnson sortint del 10 de Downing Street
Boris Johnson havia negat festes que després va admetre (euters/Tom Nicholson)
Londres

Johnson elimina les quarantenes obligatòries per als positius: "Hem pagat un gran peatge"

El primer ministre del Regne Unit argumenta que cal "aprendre a viure amb el virus"

Els ciutadans que viuen a Anglaterra ja no estaran obligats a confinar-se per culpa del coronavirus. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha confirmat aquest dilluns el final de les quarantenes a partir d'aquest dijous. El canvi arriba perquè, segons el líder conservador, ja no cal assumir el cost de les restriccions:

"Hem de conviure amb el virus. Ja hem pagat un gran peatge econòmic i social."

Confinar-se en cas de positiu serà un tema d'autoresponsabilitat. "Demanem a la gent que sigui personalment responsable, com ho fem quan encoratgem els que agafen la grip a ser considerats amb les altres persones", ha dit Boris Johnson al referir-se a com cal que actuïn, a partir d'ara, els positius en covid-19.

És una reacció similar a la que va adoptar Dinamarca quan, a principis de mes, va anunciar que eliminava totes les restriccions i deixava de considerar al covid una malaltia crítica. Aleshores, va recomanar que els positius s'aïllessin quatre dies.

"Aprenem a viure amb el virus i continuem protegint-nos a nosaltres mateixos i als altres sense restriccions a la nostra llibertat", ha dit Johnson en un discurs a la Cambra dels Comuns.

El dirigent conservador va aixecar la majoria de les restriccions en vigor a Anglaterra, com l'ús de la mascareta als interiors o el certificat covid per a actes massius o discoteques, un cop passat el pic de l'onada de l'òmicron, al gener.

El primer ministre va avançar la desescalada en plena ressaca dels escàndols del Partygate, les festes en pandèmia per les quals l'investiga Scotland Yard.

També deixarà de subvencionar els tests

A banda, a partir de l'abril, el govern britànic deixarà de pagar els tests a la població general, garantint-ne un accés assequible, tot i que sí que assumirà el cost de testejar la població més vulnerable.

Aquesta decisió ha estat molt qüestionada dins del govern de Johnson i també per l'oposició i la comunitat científica.

Segons ha explicat el primer ministre, el programa del govern britànic per fer tests, rastrejar i aïllar els contagis de covid entre 2020 i 2021 va superar tot el pressupost del Departament d'Interior, i va arribar als 2.000 milions de lliures només l'últim mes de gener.

Gent a les portes del castell de Windsor diumenge, un passa la covid la reina Elisabet II (Reuters/Peter Nicholls)
Gent a les portes del castell de Windsor, on passa la covid la reina Elisabet II (Reuters / Peter Nicholls)

El nombre de contagis ha baixat fortament al Regne Unit, però encara n'hi ha uns 40.000 per dia. Entre els recents, el de la reina Elisabet II, que passa la malaltia amb símptomes lleus, segons Buckingham.

Segons Johnson, "és l'hora" de canviar l'estratègia i això és possible perquè la variant òmicron és menys lesiva i que els nivells d'immunització són elevats, per les vacunes i el nombre de persones que han superat la malaltia.

Entre les veus crítiques, el psicòleg de la University College London i membre del consell científic que assessora el govern, que ha advertit que l'aixecament de totes les mesures comportarà un increment de casos, ingressos i morts. Igualment, David Nabarro, enviat de l'OMS a Europa, ha mostrat preocupació perquè el país hagi escollit "una línia que va en contra del consens de salut pública" i ha avisat d'un "efecte dòmino al món".

En tot cas, Johnson ha dit que el Regne Unit està preparat per a qualsevol futura eventualitat.

Les mesures anunciades per Johnson afecten Anglaterra, però no Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, que tenen competències i opten per una desescalada més progressiva.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Regne UnitBoris Johnson
Anar al contingut