Estats Units

John McCain s'imposa a Mitt Romney a les primàries republicanes a Florida

Florida ja ha triat el candidat que volen que es presenti a les eleccions presidencials pel Partit Republicà. El senador John McCain s'ha imposat a les primàries, amb un 36%, seguit de molt de prop per l'exgovernador de Massachusetts, Mitt Romney, que ha obtingut un 31% dels vots. Aquest resultat dóna un nou impuls al senador i veterà del Vietnam per tenir opcions d'accedir a la Casa Blanca. La victòria de McCain deixa molt tocades les aspiracions de l'exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani, que ha quedat en tercer lloc. L'exalcalde, però, ja ha anunciat que es retira de la cursa electoral, per donar suport a McCain. Al costat demòcrata, Hillary Clinton hauria guanyat Barack Obama, tot i que la disputa demòcrata era només testimionial.

Actualitzat

Els senador per Arizona John McCain ha tornat a guanyar unes primàries republicanes, en aquest cas a l'estat de Florida. Amb el 75% dels vots escrutats, McCain obté la victòria amb un 36%, davant el 31% de Romney. Aquest resultat dóna un nou impuls al veterà del Vietnam per tenir opcions d'accedir a la Casa Blanca. De fet, el situa com el principal candidat de cara a les primàries del "superdimarts", que se celebraran el pròxim 5 de febrer, i en les que votaran 22 estats. De moment, McCain porta un avantatge de set punts de mitjana sobre Romney a nivell estatal.

La victòria de McCain deixa molt tocades les aspiracions de l'exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani, que pretenia fer d'aquestes primàries un trampolí per llançar la seva campanya a tot el país. En aquest sentit, l'exalcalde ja ha anunciat que es retira de la cursa electoral per donar suport a McCain.

Al costat demòcrata, Hillary Clinton hauria guanyat Barack Obama tot i que la disputa demòcrata en aquest estat té un valor relatiu perquè Florida no aportarà delegats a la convenció del Partit Demòcrata. El partit va decidir anul·lar la presència dels delegats i va prohibir als seus candidats fer campanya en aquest estat per castigar els demòcrates de Florida per haver avançat les eleccions primàries. Una anul·lació que no ha impedit fer la votació, de manera, però, purament testimonial.

La ironia d'aquesta anòmala situació és que van ser els republicans, majoritaris a l'Assemblea Lesgislativa estatal, els que van proposar avançar les primàries i no els demòcrates. Però això no va ser excusa perquè el Comitè Nacional Demòcrata deixés Florida sense representació a la convenció. Els 210 delegats que corresponen a Florida hauran d'esperar 4 anys.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut