Joan Carles I en el Congrés dels Diputats durant la commemoració del 40 aniversari de la Constitució

Joan Carles I comprava accions a empreses de l'Ibex amb una societat a nom del seu cosí

Ho feia a través de la mateixa fundació amb què va pagar 8 milions en vols de plaer

RedaccióActualitzat

Joan Carles I, el rei emèrit, va ser accionista d'una desena de companyies de l'Ibex-35 gairebé vint anys mitjançant la fundació Zagatka, una societat instrumental amb què l'exmonarca s'hauria gastat 8 milions d'euros d'origen opac en viatges de plaer. Així ho ha avançat avui dimarts El Confidencial.

Segons la capçalera digital, l'empresa instrumental a nom del cosí de Joan Carles I, Àlvar d'Orleans-Borbó, va ser propietària de participacions d'entitats com el BBVA i Santander i companyies com Abertis, Acciona, ACS, Ence, Endesa, Iberdrola i Repsol, entre d'altres.

El vincle de l'emèrit amb la societat l'emmascarava un complex entramat de testaferros amb ramificacions a Liechtenstein, un país europeu amb una pressió tributària molt més baixa que la de qualsevol país homòleg de la Unió Europea.

Els comptes de la fundació Zagatka als bancs Lombard Odier i Crédit Suisse aportats a la causa contra l'exmonarca contenen detalls sobre la compravenda d'accions a empreses líder del mercat espanyol per sumes milionàries.

Els diners amb què es nodria la societat instrumental vindrien d'operacions d'intermediació, inversions en borsa i altres productes financers, segons les investigacions dutes a terme pel Tribunal Suprem.

A més de percentatges d'empreses espanyoles, Zagatka també era titular de participacions en companyies d'altres països com Allianz, Alstom, Bayer, BHP Billiton, Carlsberg, Carrefour, Sanofi, Telecom o Veolia.

ARXIVAT A:
MonarquiaCorrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut