El Rubius amb un videojoc a la mà
El Rubius fa tres anys que viu i tributa a Andorra

"Ja sé dir pa amb tomàquet": els youtubers, davant l'obligació de saber català a Andorra

Rubius i TheGrefg, que fa anys que viuen i tributen al principat, veuen bé haver d'aprendre català per renovar el seu permís de residència i fan broma amb els seus seguidors

RedaccióActualitzat

La intenció del govern d'Andorra d'exigir un nivell mínim de català a les persones que hi vulguin viure i treballar afectarà també els streamers i youtubers que s'han instal·lat al principat per pagar menys impostos. I això no ha passat per alt ni a ells ni als milions de seguidors que acumulen.

La notícia l'han comentat en els seus directes a Twitch perfils tan populars com el de Rubén Doblas, més conegut com El Rubius, amb dotze milions de subscriptors a YouTube i 14,5 a Twitch; o David Cánovas, conegut com TheGrefg, que suma divuit milions de subscriptors a YouTube i onze i mig a Twitch.

"Em fa il·lusió aprendre un quart idioma", assegura El Rubius, que fa tres anys que viu a Andorra. I diu que ja ha après alguna cosa: "Visca el Barça, pa amb tomàquet, escolta i la finestra"

En principi, la nova llei, que hauria d'entrar en vigor l'any que ve, obligarà a aquells que hagin de renovar el permís de residència a tenir un nivell inicial de català i, si no el poden acreditar, hauran de fer un curs de 30 hores. "Practicaré amb Duolingo --aplicació per aprendre idiomes--, però espero no haver d'anar a classes presencials, que tindré ansietat social", diu l'streamer. "Però em sembla guai, jo no em queixo. M'ho prendré com un repte", hi afegeix.

De fet, ja s'hi ha posat. I, en el mateix directe, reprodueix una classe online que explica l'alfabet i la pronunciació de les lletres en català. Aquest és el fragment del directe a Twitch en què ho explica:

 

Viciat a dir "déu"

TheGrefg fa sis anys que viu a Andorra i diu que la seva paraula preferida en català és "déu" i que l'utilitza per dir "em piro". "És que serveix per a tot, estic molt viciat a dir-la", assegura.

Explica que, des que va arribar al principat, s'han anat endurint les condicions per tenir el permís de residència. "I l'última actualització, la 4.7, és que volen exigir que sàpigues un mínim de català per poder viure aquí. I jo, que no sé parlar ni el castellà, i l'anglès no me'l parlis gaire, n'hauré d'adquirir un nivell mínim", assegura en directe de Twitch.

"Tot i que he de reconèixer que sempre m'ha agradat molt com sona. I, de vegades, amb els amics en posem l'accent fent broma", hi afegeix, abans d'explicar als seus seguidors que, a Andorra, la llengua oficial és el català. "Encara que sigui l'idioma oficial, s'hi parla molt més el castellà", assegura. 

TheGrefg està decidit a fer el curs que li exigeixin i deixa enlaire l'opció de compartir el moment en streaming.

@el.escuadron.salchichon No puede ser 🤣 #andorra #grefg #parat ♬ sonido original - ESCUADRÓN SALCHICHÓN

L'objectiu de la norma que prepara el govern d'Andorra és garantir uns coneixements mínims de català que serveixi perquè l'atenció al públic en comerços o restaurants sigui en aquest idioma.

L'executiu ha detectat que cada vegada hi ha més casos en què la primera atenció es fa predominantment en castellà i es vol revertir aquesta tendència.

 

ARXIVAT A:
Català AndorraTwitch
Anar al contingut