Govern d'Andorra
L'executiu preveu que la nova llei pugui ser aplicable l'any vinent (Govern d'Andorra)

Andorra exigirà un nivell mínim de català per poder-hi treballar i viure

El govern andorrà prepara una nova llei que convertirà el coneixement de l'idioma oficial en requisit imprescindible per obtenir i renovar el permís de residència

RedaccióActualitzat

Els estrangers que vulguin viure i treballar a Andorra hauran de tenir nocions bàsiques de català. I és que, segons ha avançat el Diari d'Andorra, el govern del Principat prepara una nova llei lingüística que convertirà el coneixement de l'idioma oficial en requisit imprescindible per poder residir al país.

D'aquesta manera, els nouvinguts i també aquells que hagin de renovar el permís de residència hauran de tenir un nivell inicial de català, inferior a l'A2. En cas de no poder-lo acreditar, ni poder-lo demostrar a través d'una prova, s'obligarà la persona a fer un curs de 30 hores per obtenir el permís.

El requisit forma part de la nova Llei de la Llengua Oficial, que l'executiu andorrà està treballant entre el Ministeri de Cultura, el d'Educació i el d'Interior, ja que preveu incorporar la nova obligatorietat a la llei d'Immigració.


Revertir la predominança del castellà

L'objectiu de la norma és garantir uns coneixements mínims de català per part de tots els ciutadans i que això serveixi perquè l'atenció al públic en diferents establiments, com comerços i restaurants, sigui en aquest idioma.

Andorra la Vella
El govern andorrà vol garantir una expressió mínima en català en l'atenció al públic dels diversos establiments (Fickr/Txemari)

I és que l'executiu ha detectat que cada vegada hi ha més casos en què la primera atenció es fa predominantment en castellà. D'aquesta manera, es vol revertir aquesta tendència i incidir en la necessitat de preservar la llengua, fet que vol realitzar implicant les institucions i els empresaris.

Amb aquesta voluntat, el ministeri presentarà la llei a la Unió Hotelera, la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i buscarà la col·laboració de tots els actors per afavorir que els nouvinguts aprenguin l'idioma.

Debat entre els empresaris

La norma genera debat entre els empresaris, ja que alguns sectors consideren que pot suposar un fre a l'arribada de nous professionals. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Gerard Cadena, president de la CEA, demana que no s'exigeixi el català als nouvinguts sinó només a aquells que renoven el permís de residència:

"Compartim el neguit per la qüestió. Volem que s'abordi de manera que no sigui un fre per trobar la mà d'obra i, en aquest sentit, demanem que no sigui un requisit inicial."

Des de l'executiu andorrà defensen que el nivell exigit és molt bàsic i que serà bo, tant per als visitants al país com per a la integració de les persones que hi arriben. La intenció del govern és que la llei entri en vigor l'any vinent, quan es renovaran uns 3.000 permisos de residència.

 

ARXIVAT A:
Català Andorra
Anar al contingut