El sistema antimíssils israelià Cúpula de Ferro intercepta míssils llançats des del Líban (Reuters/Aval Margolin)

Israel tanca les escoles i limita el dret de reunió a partir d'aquest diumenge

Queden suspeses totes les activitats educatives, es limita el dret de reunió i tots els efectius militars estan mobilitzats

RedaccióActualitzat

Les autoritats israelianes han anunciat noves mesures davant un possible atac iranià poques hores abans que l'atac amb drons fos una realitat.

En preparació per a una guerra imminent, el Comandament del Front Intern de les Forces Armades d'Israel ha publicat un conjunt de directrius, entre les quals hi ha el tancament de les escoles, la suspensió de totes les activitats infantils i juvenils educatives i d'oci al país i la limitació a un màxim de 1.000 persones de les concentracions populars i manifestacions. 

A les regions frontereres amb el Líban i la Franja de Gaza el dret de reunió i de manifestació es restringeix encara més: no hi podrà haver grups de més de 100 persones i de 30 "a la línia d'enfrontament a Gaza".

La mesura entra en vigor diumenge a partir de les sis del matí, aprofitant que la majoria dels centres educatius estan tancats per la celebració de la Pasqua jueva, que és el 22 d'abril. 
 

Avions de combat en alerta

Simultàniament, l'exèrcit havia posat tots els seus efectius i les defenses antiaèries en alerta màxima i desenes d'avions de combat estaven volant, preparats per si han d'entrar en acció en qualsevol moment. És aquesta previsió i el desplegament del potencial de la Cúpula de Ferro el que ha permès que els drons iranians hagin estat interceptats abans de tocar terra. 

"Estem decidits a defensar els nostres ciutadans contra el terrorisme i sabrem com respondre-hi", ha dit el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant.

Són hores, doncs, de moltíssima tensió a l'Orient Mitjà. Amb l'atac amb drons i míssils iranians, la regió és a les portes d'un conflicte internacional que pot eclipsar el de Gaza. 

Dissabte, membres de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran han assaltat per aire un vaixell de bandera portuguesa, però vinculat amb Israel, a l'estret d'Ormuz, al golf Pèrsic. Han aconseguit el control del vaixell de càrrega i l'han desviat cap a un port iranià.

Una altra mostra de l'escalada de tensió que es viu a l'Orient Mitjà i que pot derivar en una altra guerra és el retorn no programat a la Casa Blanca del president dels Estats Units. Biden ha interromput un viatge de cap de setmana a Delaware per seguir de primera mà amb els seus assessors els esdeveniments. Uns gestos que indicaven la imminència d'una acció bèl·lica d'envergadura.

L'origen de l'actual escalada de tensió entre dos enemics històrics, Israel i l'Iran, va ser el bombardeig de fa unes setmanes contra l'ambaixada iraniana a Damasc, a Síria, en què hi van morir 16 persones, incloent-hi alts càrrecs de la Guàrdia Revolucionària.

Tot i que el govern de Netanyahu no s'ha atribuït l'atac, el règim dels aiatol·làs el culpa i havia promès venjar-se. Una venjança que ha arribat de matinada a Israel en forma de drons i míssils. 

 

ARXIVAT A:
IranIsrael
Anar al contingut