Runes al consulat iranià de Damasc
El bombardeig israelià al consoulat iranià de Damasc ha causat 13 morts (Reuters/Firas Makdesi)

L'Iran diu que Israel serà castigat per l'atac contra el seu consolat a Damasc

El règim islamista també responsabilitza els Estats Units de l'atac comès pel seu aliat, en què van morir set membres dels guardians de la revolució

RedaccióActualitzat

L'atac d'Israel contra el complex diplomàtic iranià a Damasc, i la seva possible resposta,  torna a posar en primer pla el risc d'escalada del conflicte que, poc o molt, s'ha aconseguit evitar des dels atacs de Hamas del 7 d'octubre.

Segons el balanç definitiu, el bombardeig israelià ha causat 13 morts, set dels quals membres de la Guàrdia Revolucionària iraniana, inclosos els generals Mohammad Reza Zahedi i Mohammad Hadi Haji-Rahimi, a qui el cos militar ha descrit com a "assessors militars superiors".

L'Iran promet venjança

L'Iran ha promès venjança contra Israel, per un atac que suposa un pas més en la seva operació militar contra milícies proiranianes. "El règim malvat (d'Israel) serà castigat pels nostres homes valents. Farem que es penedeixin d'aquest crim i d'altres de similars, amb l'ajuda de Déu", ha afirmat en un comunicat el líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei.

També el president iranià, Ebrahim Raisí, ha afirmat que el bombardeig contra el consolat iranià a Damasc "no quedarà sense resposta".

A més d'acusar directament Israel, l'Iran --aliat clau de Damasc a la guerra a Síria--, també ha apuntat als Estats Units i ha parlat de represàlies. I els Estats Units s'han afanyat a dir que no han participat de cap manera en aquest atac i que no tenien cap informació prèvia que s'hagués de produir.

Fonts anònimes del Consell Nacional de Seguretat citades pel New York Times afegeixen que els Estats Units han comunicat directament a l'Iran els dos extrems: que no hi tenen res a veure i que no ho sabien.

Amb tot, la consciència del que voldria dir una escalada del conflicte ja s'ha traduït en un gest diplomàtic d'urgència: les Nacions Unides han convocat un consell de seguretat sobre l'atac per aquest mateix dimarts.

ARXIVAT A:
Estats UnitsIranIsraelGuerra a Gaza
Anar al contingut