L'Iran captura un vaixell vinculat a Israel en plena amenaça d'un conflicte regional

S'ignora si l'abordatge és l'inici d'aquesta represàlia, però dimarts, el règim dels aiatlolàs ja va amenaçar de tancar al trànsit marítim l'estret d'Hormuz, la porta del Golf Pèrsic

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Revolucionària iraniana ha capturat un vaixell de bandera portuguesa, però vinculat amb Israel, a l'estret d'Ormuz, al Golf Pèrsic. L'acció --feta des d'un helicòpter-- es produeix en plena tensió per la possible resposta de Teheran a l'atac israelià contra el consolat iranià a Damasc, a Síria.

Qui ha alertat de l'atac ha estat la marina britànica, informant que la nau ha estat "interceptada per les autoritats regionals", sense donar més detalls de l'incident. A preguntes de la premsa, l'exèrcit israelià no ha volgut fer cap comentari sobre l'abordatge de l'embarcació.

Qui sí ha respost ha estat el ministre d'Exeriors israelià, Israel Katz, que demana a la Unió Europea declarar el cos militar iranià com a "organització terrorista".

La nau capturada ha estat identificada amb el nom "MSC ARIES": segons els mitjans regionals, estaria vinculada amb el grup Zodiac, de l'israelià Eyal Ofer, propietari d'una flota de més de 180 vaixells amb seu a Mònaco.

El vaixell havia sortit de Khalifa, als Emirats Àrabs, en direcció a Nhaba Sheva, al nord-oest de l'Índia. La darrera posició del mercant que van rebre els sistemes de control va ser exactament al lloc on s'hauria capturat el vaixell, a l'estret d'Ormuz – una important via marítima del Golf, entre els EAU i l'Iran --.

 

Els mitjans saudites han emès un vídeo, que no ha pogut ser identificat independentment, en què es veu un helicòpter sobre el vaixell i, de cop, membres d'uns comandos fent el descens amb corda per capturar l'embarcació.

Tot i declinar fer comentaris sobre l'abordatge de l'embarcació, el portaveu de les FDI Daniel Hagari ha insistit que "Israel està en alerta màxima" i que estan preparats per respondre a les "agressions iranianes".

L'amenaça d'un atac iranià és "creïble", a ulls dels Estats Units, que han promès assistir Israel en la seva defensa. L'exèrcit nord-americà ja ha començat a moure tropes a la regió per dissuadir Teheran d'entrar en combat.

L'Iran reclama el seu dret a la defensa

L'Orient Mitjà està en estat d'alerta per l'atac al consolat iranià a Damasc, Síria, on van morir 7 membres de la Guàrdia Revolucionària, que s'atribueix a Israel en plena guerra de Gaza.

Analistes i experts ho interpreten com un intent d'arrossegar Teheran – aliada de Hamas -- a una confrontació oberta amb Israel que, a priori, el règim iranià volia evitar. Però, des de l'atac al seu consolat, Teheran ha llençat repetides advertències a l'estat jueu que hi haurà resposta.

Enmig de les escaramusses, diversos països com l'Índia, el Regne Unit o França, han demanat als seus ciutadans que surtin del país, mentre l'aerolínia alemanya Lufthansa ha suspès els seus vols a l'Iran.    

En aquest sentit, el règim dels aiatol·làs ha expressat el seu descontentament per la "incapacitat" del consell de seguretat de Nacions Unides de condemnar l'atac a la seva seu diplomàtica a Damasc. Amb tot, reiteren el dret a la "legítima defensa" del seu país.

Mentrestant, al país persa, la situació és de normalitat i calma, després de les festivitats per la fi del Ramadà.

Autoritats iranianes i sirianes prop del consolat atacat a Damasc, Síria, aquest dilluns (REUTERS/Firas Makdesi)

Tensionar l'economia mundial

L'Iran ja ha atacat en el passat vaixells comercials prop de les seves aigües, però l'abordatge d'avui passa en plena escalada de tensió amb Israel i quan tothom esperava un atac iranià contra territori israelià com a represàlia pel bombardeig de la seva ambaixada a Damasc.

S'ignora si l'abordatge és l'inici d'aquesta represàlia, però, dimarts, el règim dels aiatol·làs ja va amenaçar de tancar al trànsit marítim l'estret d'Hormuz, la porta del Golf Pèrsic.

Els nous problemes a l'estret d'Ormuz se sumen als que ja hi ha al mar Roig. Allà, la guerrilla houti, aliada de l'Iran, en solidaritat amb Gaza, ha aconseguit frenar el trànsit marítim a força d'atacar embarcacions també vinculades a Israel o als seus aliats.

ARXIVAT A:
Estats UnitsIranIsraelGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut