Soldats israelians toquen instruments dalt d'un tanc (Reuters/Alexander Ermochenko)
Soldats israelians toquen instruments dalt d'un tanc, prop de la frontera amb Gaza (Reuters/Alexander Ermochenko)

Israel i Hamas prorroguen la treva a Gaza pocs minuts abans que acabés el termini

Aquesta nit s'han alliberat 16 israelians i 30 palestins, i s'espera que durant aquest dijous es deixin anar més ostatges i presoners, i entri més ajuda humanitària

Actualitzat

L'exèrcit israelià prorroga la treva entre Israel i Hamas, un dia més, segons s'ha sabut poc abans que expirés el termini anterior. Aquest dijous a les sis del matí s'acabava la pròrroga de dos dies de la treva que va començar divendres de la setmana passada.

Qatar, mediador en aquest conflicte, també ho ha confirmat. Amb aquestes hores més, durant tot el dijous, es preveu que s'alliberin més ostatges, i permetre que continuï arribant l'ajuda humanitària a la Franja.

Aquesta nit, de fet, s'ha fet un nou intercanvi d'ostatges. Hamas ha alliberat 16 ostatges a la Creu Roja i Israel ha deixat en llibertat 30 palestins. En sis dies de treva s'han alliberat 210 presos palestins i 97 ostatges de Hamas a Gaza.
 

Negociacions a la recerca d'una altra pròrroga

En les hores prèvies al final de la treva, les negociacions han continuat a un ritme frenètic per intentar prorrogar-la.

El Ministeri d'Exteriors de Qatar, un país clau en la mediació entre Israel i Hamas, ha demanat una extensió de l'alto el foc:

"Qatar espera que el progrés fet els darrers dies pugui ser sostingut i que s'aconsegueixi una extensió del pacte de pausa humanitària."

Aquest dimarts es van reunir a Qatar els caps de la CIA, el Mossad i la intel·ligència egípcia en una trobada que sembla que va més enllà de converses sobre un intercanvi de captius i uns dies de calma.

L'acord d'alto el foc temporal contemplava una possible extensió de fins a deu dies, sempre que Hamas alliberés cada dia a 10 ostatges.

Mentre creix la pressió internacional perquè continuï la treva, Israel insisteix que el seu objectiu és destruir Hamas i, quan acabi l'alto el foc, reprendrà les operacions militars.

"Una vegada s'acabi aquesta etapa del retorn dels nostres ostatges, tornarà Israel al combat? La meva resposta és un sí inequívoc", ha declarat el primer ministre, Benjamin Netanyahu.
 

La violència no s'atura

Mentre hi ha treva a Gaza, a Cisjordània la violència no s'atura. A Jenín, l'exèrcit israelià hi ha fet una incursió militar en què ha matat set palestins, entre els quals dos nens de 8 i 15 anys, en ple carrer.

Hores abans de la fi de la treva, el portaveu de l'exèrcit israelià ha informat que han mort tres homes palestins que anaven armats i suposaven "una amenaça" per als soldats.

"Les tropes continuaran actuant contra qualsevol amenaça", ha afirmat Daniel Hagari, el principal portaveu de les forces armades.

Destrucció a Jenín després de la incursió israeliana
Destrucció a Jenín després de la incursió israeliana (Reuters/Raneen Sawafta)

16 ostatges alliberats en el sisè dia de la treva

Aquest dimecres, en el sisè dia de treva, Hamas havia alliberat 10 ostatges israelians i 4 tailandesos, que van traslladar cap a territori israelià. Entre els ciutadans israelians alliberats per Hamas hi havia quatre menors, un jove de 18 anys i cinc dones.

A diferència d'altres dies, aquest dimecres els ostatges han sortit més tard per problemes logístics, segons han informat fonts israelianes.

Hores abans, Hamas ha alliberat dues ostatges amb doble nacionalitat russa i israeliana, en el que es considera un gest de bona voluntat del grup islamista cap a Vladímir Putin.

Des que divendres passat va començar l'intercanvi, el grup islamista ja ha alliberat 97 ostatges, dels quals 73 són de nacionalitat israeliana.

L'alliberament d'ostatges va acompanyat de la posada en llibertat de 30 presoners palestins cada dia. Fins ara s'ha excarcerat 210 presoners. L'acord entre Hamas i Israel estableix que l'intercanvi és únicament de dones i infants.

Actualment, es calcula que encara hi ha uns 145 ostatges a Gaza, la majoria dels quals homes. Entre els ostatges hi ha gent gran, soldats israelians i ciutadans estrangers.

Un grup d'ostatges alliberats aquest dimecres al vespre
Un grup d'ostatges alliberats aquest dimecres al vespre (Reuters/Alexander Ermochenko)

Sis dies de treva després de 48 dies de guerra

La guerra entre Israel i Hamas va començar el 7 d'octubre arran d'un atac sorpresa del grup islamista que es va saldar amb almenys 1.200 morts a Israel i més de 240 persones capturades a Gaza.

Immediatament després, el govern israelià va iniciar els atacs a la Franja, primer aeris i posteriorment amb una ofensiva terrestre. Fins ara, els atacs d'Israel han provocat la mort de més de 15.000 palestins i n'ha ferit més de 36.000. Segons el govern de Hamas, entre aquests morts hi ha 6.150 infants i més de 4.000 dones.

Després de 48 jornades de guerra, el 24 de novembre va entrar en vigor la treva.

 

 

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelGazaIsrael envaeix GazaHamas
Anar al contingut