Soldat israelià a la Franja de Gaza, en aquesta treva (Reuters)
Soldat israelià a la Franja de Gaza, en aquesta treva (Reuters)

Els caps de la CIA, el Mossad i Egipte es reuneixen a Doha per abordar la situació a Gaza

En el cinquè dia consecutiu d'intercanvi d'ostatges per presoners, Hamas ha posat en llibertat deu ostatges israelians i dos tailandesos

Redacció/AgènciesActualitzat

Cita diplomàtica a Qatar en el cinquè dia de treva a la Franja de Gaza. El director de la CIA, el del Mossad i el cap de la intel·ligència egípcia s'han reunit amb el seu homòleg qatarià a Doha per abordar la situació a Gaza.

Oficialment, l'objectiu de la trobada és ampliar la treva entre Israel i Hamas. Però es fa difícil pensar que una cimera de l'espionatge a aquest nivell sigui únicament per acordar una simple extensió de l'alto el foc.

Quan falten menys de 48 hores perquè acabi l'ampliació de la treva, i encara amb civils i soldats israelians retinguts a la Franja, les especulacions apunten a un hipotètic gran intercanvi de presoners o bé el cessament definitiu d'hostilitats.

Fonts de seguretat que han demanat no ser identificades han indicat que a la reunió s'hi ha discutit "estendre la treva per convertir-la en permanent, el retorn a la taula de negociació i la reactivació del procés de pau".

Alguns ostatges alliberats per Hamas, traslladats en un vehicle de la Creu Roja
Alguns ostatges alliberats per Hamas, traslladats en un vehicle de la Creu Roja (Reuters / Ibrahim Abu Mustafa)

Aquestes fonts han dit que els caps de la intel·ligència dels Estats Units, Israel, Egipte i Qatar han estat "molt d'acord" a buscar l'objectiu d'ampliar la treva, que aquest dilluns es va estendre dos dies més.

De cara a concretar una ampliació de l'alto el foc, el cap del Mossad hauria demanat que s'inclogués "l'entrega d'ostatges militars israelians", ja que fins ara la treva estipulava la llibertat només de civils, dones i infants.

El portaveu del Ministeri d'Exteriors de Qatar, Maied al-Ansari, ha afirmat que l'emirat "treballarà intensament" durant les pròximes hores per "aconseguir" una prolongació de la treva.

L'entrebanc més gran de cara a una possible fi de les hostilitats és la voluntat del govern israelià d'acabar amb Hamas. Però podria haver-hi fórmules intermèdies, com un exili de la cúpula de la milícia.

Un soldat israelià, dalt d'un tanc prop de la frontera amb Gaza
Un soldat israelià, dalt d'un tanc prop de la frontera amb Gaza (Reuters / Alexander Ermotxenko)

Netanyahu: "Estic compromès a aconseguir que Gaza no torni a ser el que era"

Precisament, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, continua insistint que, tard o d'hora, ordenarà la represa de les operacions militars a la Franja.

En una visita al quarter general de l'espionatge militar, el premier israelià ha insistit en el missatge que Gaza "deixi de constituir una amenaça":

"Estic compromès a completar tres missions: alliberar tots els ostatges, eliminar les organitzacions terroristes al subsol i a la superfícies i, per descomptat, aconseguir que Gaza no torni a ser el que era, que deixi de constituir una amenaça per a l'estat d'Israel".

Netanyahu ha fet aquestes declaracions l'endemà de visitar el quibuts de Kfar Aza, on milicians de Hamas van assassinar desenes de persones el 7 d'octubre, juntament amb el propietari de la xarxa social X, Elon Musk.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Dotze ostatges alliberats en el cinquè dia de treva

D'altra banda, Israel ha anunciat aquest dimarts que Hamas ha posat en llibertat deu ostatges israelians i dos tailandesos. Tots dotze ostatges han estat traslladats cap a territori israelià, segons ha informat la Creu Roja.

Sobre la base de l'acord amb Hamas, està previst que ara Israel procedeixi a l'alliberament d'un grup de 30 presoners palestins.

Aquest dimarts ha estat el cinquè dia consecutiu d'intercanvi d'ostatges per presoners, en el marc de l'acord d'alto el foc temporal que va entrar en vigor divendres passat.

Des de divendres, Hamas ha alliberat 60 ostatges israelians i 21 d'estrangers com a part de l'acord, mentre que Israel ha posat en llibertat 150 presos palestins, tots ells dones o infants.

 

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelPalestinaGazaIsrael envaeix Gaza
Anar al contingut