Un tanc de l'exèrcit d'Israel fa maniobres a prop de la frontera amb Gaza, aquest dilluns
Un tanc de l'exèrcit d'Israel fa maniobres a prop de la frontera amb Gaza, aquest dilluns (Reuters/Hatem Khaled)

Israel continua desafiant l'ONU amb l'ofensiva a Gaza i situa tancs al centre de Rafah

Malgrat les crítiques a Netanyahu pels atacs a un campament a Rafah, els Estats Units no creuen que s'hagi produït "cap incident" que justifiqui la retirada d'ajuda militar

Redacció/Agències

L'ofensiva militar d'Israel sobre Rafah continua endavant, desafiant el màxim tribunal de l'ONU, que li va ordenar que l'aturés. Aquest dimarts al vespre, tancs i vehicles blindats israelians han entrat per primera vegada al centre de la ciutat, al sud de la Franja de Gaza, on es refugien més d'un milió de palestins des de l'inici de la guerra.

Diversos testimonis, segons ha informat Reuters, han presenciat combats entre les forces israelianes i milicians de Hamas a l'oest de la ciutat.

La incursió al cor de Rafah ha tingut lloc el mateix dia que Espanya, Irlanda i Noruega han reconegut oficialment l'estat palestí, i dos dies després que un atac israelià matés una cinquantena de persones en un camp de desplaçats de la mateixa ciutat.

Tot i que Tel-Aviv va prendre el control del pas de Rafah --que fa frontera entre Egipte i Gaza-- fa unes tres setmanes, fins aquest dimarts no s'havia endinsat amb tropes terrestres al centre de l'enclavament.


Gaza denuncia un nou atac a un camp; Israel ho nega

En paral·lel, els serveis d'emergència de la Franja de Gaza han denunciat aquest dimarts un nou bombardeig contra un campament de desplaçats.

L'atac s'hauria llançat sobre Al-Mawasi, una àrea costanera a l'oest de Rafah que Israel havia designat com a "zona humanitària", és a dir, com un lloc segur on demanava que s'hi refugiessin els palestins desplaçats. En concret, quatre projectils haurien matat almenys 21 persones, segons les autoritats de la franja.

L'exèrcit israelià, però, ho ha negat: "Contràriament als informes de les últimes hores, les Forces de Defensa d'Israel no han atacat l'àrea humanitària d'Al-Mawasi", ha assegurat en un comunicat.

Refugiats palestins inspeccionen el resultat d'un atac aeri contra un camp de desplaçats a Rafah aquest dimarts
Refugiats palestins inspeccionen el resultat d'un atac aeri contra un camp de desplaçats a Rafah aquest dimarts (Reuters/Hatem Khaled)


Els EUA mantenen el suport militar a Israel

La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, ha declarat que "la paraula 'tràgic' queda curta per descriure" els atacs d'Israel a Rafah. 

Per la seva banda, el Departament d'Estat ha confirmat que han fet arribar al govern hebreu la seva "profunda preocupació" per la situació a l'enclavament i ha demanat que s'investigui el bombardeig de diumenge contra un campament.

Fum sobre la ciutat de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, durant l'operació militar d'Israel
Fum sobre la ciutat de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, durant l'operació militar d'Israel (Reuters/Hatem Khaled)

Tot i això, els Estats Units estan molt lluny de retirar el seu suport militar a Israel, de qui són el principal aliat. Un dels portaveus de l'administració Biden, John Kirby, ho ha deixat clar aquest dimarts a la nit:

"No hi ha cap incident des de diumenge passat fins dimarts a Rafah que pugui provocar la retirada d'assistència militar a Israel dels Estats Units."

Encara més: malgrat criticar que encara no han pogut veure quin pla té Netanyahu per "protegir els civils a Rafah", Kirby ha declarat que tot indica que "no estan tirant endavant una gran operació terrestre en nuclis de població".


El moll per on entra ajuda humanitària, trencat

El moll flotant construït per l'exèrcit nord-americà a la costa de Gaza --per on han entrat desenes de camions de l'ONU amb ajuda humanitària--, s'està retirant temporalment després que una part de l'estructura s'hagi trencat. 

Així n'ha informat el Pentàgon, que ha detallat que una part del moll s'ha separat de la resta i que s'haurà de transportar fins al port d'Ashdod, en territori israelià, per reparar-lo. Es preveu que caldrà més d'una setmana per arreglar-lo.

Segons han explicat fonts anònimes a Reuters, la causa del trencament podria ser el mal temps. Des que el moll va començar a operar, les Nacions Unides han transportat 137 camions d'ajuda a la Franja.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelGazaGuerra a Gaza
Anar al contingut