Instagram perjudica l'autoestima de joves i adolescents

Un estudi britànic fet entre joves de 14 a 24 anys diu que estar pendents constantment dels "m'agrada" afecta negativament la seva autoestima

Victòria MiróActualitzat

Tens molts "m'agrada" a Instagram? Reps molts comentaris cada cop que hi penges una foto? N'estàs pendent? Compte, si ets jove o adolescent pot ser que aquests afalacs acabin perjudicant la teva autoestima i et generin més angoixa que alegria. És la conclusió d'estudi fet al Regne Unit entre més de 1.500 joves de 14 a 24 anys impulsat per la Royal Society of Public Health i la Universitat de Cambridge en què se'ls preguntava sobre la seva relació amb les xarxes socials i quins efectes té en el seu estat d'ànim.

La dependència dels "likes"

Fa temps que les xarxes socials s'han convertit en un espai més on els joves es relacionen, comparteixen el seu dia a dia i construeixen la seva identitat; un aparador on tothom vol sortir afavorit.

"Potser no té molt de sentit, però a vegades dius, ostres, aquesta ha tingut més "likes", aquesta si la penjo segur que els amics en parlaran i en el fons, doncs, t'agrada."

"Quan tinc molts "likes" em sento bé, molt bé."

"Jo normalment tinc 100 likes a Instagram, és a dir, tampoc molts, però 'bueno'".

Són algunes de les respostes que joves universitaris donen espontàniament quan se'ls pregunta si els importa la repercussió que tenen les seves fotos a les xarxes.

 

"La gent està molt capficada amb els 'm'agrada'. I especialement les noies joves sí que busquen tenir com més fama a l'Instagram". Ho diu una jove universitària i l'estudi britànic hi posa xifres.

Segons els seus resultats, passar més de dues hores al dia a la xarxa de les fotografies quadrades impacta negativament en l'autoestima dels joves. Concretament, a la meitat dels joves que hi dediquen aquest temps se'ls desperten sentiments d'angoixa i depressió. A les noies també els fa tenir més complexos i les fa sentir-se més insatisfetes amb el propi cos.

És l'efecte d'acabar comparant la teva vida amb la que els altres pengen a les xarxes socials i acabar creient que és una imatge real.

"Instagram per ells és una continuïtat de la seva vida presencial, per ells allò virtual és real i allò real és allò virtual". Ho afirma Jordi Bernabéu, psicòleg de l'Ajuntament de Granollers. De fer xerrades a les escoles sobre les drogues ha passat a parlar del risc de convertir internet en una cursa de reconeixements.   

"El problema no és Instagram, és quan esperes què generarà aquella foto, la notificació de a quanta gent li agrada, la notificació de qui ha comentat, la notificació de si ha generat un missatge privat."

 

Un rànquing de les xarxes socials segons l'autoestima

L'estudi fa un rànquing de les xarxes socials que més impacte tenen en el benestar emocional dels joves. Instagram, l'aplicació que més utilitzen els joves, és justament la que rep una pitjor valoració. Segons diuen, és la que els fa sentir més sols i insatisfets. La segueixen Snapchat, Facebook i Twitter. Només Youtube aprovaria l'examen i tindria un impacte més positiu que negatiu en el benestar emocional dels joves. 

 

Els experts apunten que les xarxes socials que es basen en imatges i fotografies són les més sensibles per als joves. En canvi, Youtube, on els usuaris consumeixen oci o vídeos i creen comunitat, són les que tenen menys efectes negatius. 

Per Bernabéu, el vincle entre xarxes socials i autoestima aniria més enllà de les edats que analitza l'estudi.  "Això també ens passa als adults. A vegades comentes amb els pares conductes dels fills i et trobes que ells també ho fan. Les xarxes socials ens han tret a tots aquesta necessitat de ser reconeguts a propòsit del nostre propi relat."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut