Aquest és el 15è informe que SOS Racisme fa sobre l'estat de la qüestió a Catalunya
Catalunya Migdia

Informe SOS Racisme 2023: sanitat, habitatge i educació, els àmbits amb més denúncies

L'entitat va atendre 628 persones l'any passat, un 7% més respecte del 2022, amb un repunt dels casos de discursos d'odi, que es van doblar

La foto que cada any fa SOS Racisme sobre les discriminacions que pateixen les persones racialitzades a Catalunya mostra un petit canvi. L'informe sobre el 2023 assegura que la majoria de casos nous denunciats, un 22%, fan referència a discriminacions en l'accés i l'exercici dels drets socials. Un any enrere, el pòdium de les noves denúncies l'ocupaven les agressions i els abusos policials.

En segon lloc, trobem les discriminacions que es donen entre particulars, un 19%, i en tercera posició, les discriminacions i abusos perpetrats pels cossos de seguretat pública, un 18% del total de casos.

Totes aquestes dades formen part del 15è informe "Invisibles: L'estat del racisme a Catalunya", que recull tot el que arriba al Servei d'Atenció i Denúncia (SAiD) d'aquesta entitat, que l'any passat va atendre un total de 628 persones, un 7% més respecte al 2022.


Sanitat, habitatge i educació

Aquests són els tres àmbits que concentren la majoria de denúncies per discriminació en l'accés i l'exercici dels drets socials.

? Discriminacions en l'àmbit sanitari: SOS Racisme denuncia que des de fa uns mesos hi ha en marxa una ofensiva per part del CatSalut per frenar l'atenció mèdica a persones migrades que acaben d'arribar al país. La coordinadora del SAiD, Paula Rossi, explica que si aquestes persones arriben a l'hospital amb una malaltia prèvia se les pot arribar a acusar de frau sanitari encara que estiguin empadronades. En molts casos, assegura, els pacients són nens amb càncer.

? Discriminacions a centres escolars: L'entitat denuncia que quan hi ha problemes de racisme entre nens o adolescents, la majoria de centres no els reconeixen com a tals i sovint els minimitzen parlant de "coses de nens".

SOS Racisme denuncia que moltes escoles es neguen a reconèixer l'assetjament per motius racistes

? Discriminacions en l'accés a un habitatge: Com en anys anteriors, l'informe de SOS Racisme recull casos de problemes per llogar un pis quan el propietari s'adona que la petició la fa una persona racialitzada.

Augment de les denúncies per discursos d'odi

Un any més, l'informe de SOS Racisme constata que la majoria de les discriminacions, un 61%, no es denuncien. L'any passat van ser un total de 202 casos els que no van arribar enlloc. En canvi, Paula Rossi explica que l'any passat les denúncies relacionades amb els discursos d'odi van repuntar:

"L'any passat 14 de les 21 situacions detectades en aquest àmbit s'han pogut denunciar."

Això s'explica en bona part perquè els delictes relacionats amb els discursos d'odi s'han doblat respecte a l'any passat. Aquí parlem d'articles periodístics, discursos polítics, anuncis publicitaris, cartells i pintades en l'espai públic i missatges islamòfobs en el material d'estudi, entre d'altres.

L'informe de SOS Racisme és un document que vol contribuir a la lluita antiracista a través de la denúncia pública i visibilitzant els casos que es registren.

 

ARXIVAT A:
Racisme
Anar al contingut