Easter Island

Indígenes americans es van creuar amb polinesis fa 800 anys, segons un estudi

Un equip internacional d'investigadors ha trobat rastre comú d'ADN en les poblacions actuals que es remunten vuit segles enrere

Actualitzat

Un estudi genètic que publica la revista Nature confirma que les poblacions de l'Amèrica del Sud i de les illes de la Polinèsia es van creuar fa 800 anys, tres segles abans de l'arribada dels primers exploradors europeus al Pacífic.

No és clar, però, qui va visitar qui, tot i que, d'alguna manera, sí que es confirma la tesi que la navegació entre el continent americà i les illes era possible, tal com va demostrar, l'any 1947, l'expedició de la Kon-Tiki.

Un grup de joves noruecs liderats per l'aventurer Thor Heyerdahl es va enfilar a un rai de troncs i van salpar del port peruà d'El Callao. Van navegar durant 101 dies i van recórrer 7.000 quilòmetres, fins que la precària embarcació, anomenada Kon-Tiki, va arribar a les illes Tuamotu, en ple Pacífic.

 

Heyerdahl va guanyar fama i fortuna, i va donar per provada la seva polèmica teoria que deia que van ser navegants precolombins els que van descobrir i poblar les illes del Pacífic. Una teoria que no va obtenir mai el consens de la comunitat científica, però que potser no anava tan errada.

Un equip internacional d'investigadors de diverses universitats han fet anàlisis genètiques a 800 nadius de la costa de l'Amèrica del Sud i de les illes de la Polinèsia francesa, i han trobat un rastre comú al seu ADN que es remunta fins a vuit segles enrere.

Anàlisis genètiques a 800 nadius de la costa de l'Amèrica del Sud i de les illes de la Polinèsia francesa

El que no és gens clar, però, és si van ser navegants del continent americà els que van portar la seva petjada fins a les llunyanes illes o si van ser els exploradors polinesis els que van arribar a Amèrica i després van tornar al seu lloc d'origen.

En aquest sentit, totes les incògnites continuen obertes i, per tant, encara està per demostrar que Thor Heyerdahl tingués tota la raó.

ARXIVAT A:
Recerca científica
Anar al contingut