El projecte 'Rumiar', basat en la silvopastura i la bioeconomia a les muntanyes de Prades, s'ha presentat aquest dijous al Palau Bofa…
El projecte 'Rumiar', basat en la silvopastura i la bioeconomia a les muntanyes de Prades, s'ha presentat aquest dijous al Palau Bofarull de Reus

Impulsen un mosaic agroforestal a les muntanyes de Prades per potenciar la resiliència ambiental i la silvopastura

Actualitzat

ACN Reus - La Diputació de Tarragona impulsarà la creació d'un mosaic agroforestal a les muntanyes de Prades amb el doble objectiu de potenciar la resiliència ambiental i la silvopastura. El projecte 'Rumiar' començarà amb 319 hectàrees forestals de vuit municipis (Mont-ral, Montblanc, Vilaplana, Cornudella del Montsant, Alcover, Capafonts, Alforja i la Riba), malgrat que la voluntat és ampliar-lo fins a 22 localitats. A la zona hi ha onze ramats que podrien adherir-se al projecte, que també vol atreure nous pastors. A més, la iniciativa preveu formar vuit peons forestals, així com promoure la bioeconomia local. El projecte, amb un pressupost de 2,1 MEUR provinents majoritàriament dels fons europeus, es desenvoluparà per complet en dos anys.

El mosaic agroforestal que es planteja a les muntanyes de Prades preveu millorar la gestió forestal de la zona per frenar els efectes dels grans incendis en boscos, alhora que busca impulsar l'activitat econòmica a partir dels recursos forestals. L'espai s'ha delimitat estratègicament de la mà del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a més dels Bombers de la Generalitat. D'aquesta manera, el projecte 'Rumiar' calcula tenir un impacte en 37.000 hectàrees corresponents a 22 municipis de les comarques del Priorat, Baix Camp, la Conca de Barberà i l'Alt Camp. Segons la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, la iniciativa també permetrà combatre el despoblament i generar nous llocs de treball.

De moment, ja s'han identificat i caracteritzat les àrees de risc d'incendi forestal on es durà a terme el projecte i s'han comptabilitzat fins a onze explotacions ramaderes que podrien beneficiar-se de l'ecosistema econòmic i empresarial que la Diputació de Tarragona preveu crear arran de 'Rumiar'.

Més enllà de consolidar els ramats de cabres existents, la voluntat és la d'atreure nous pastors a la zona. Elresponsable del projecte 'Ramats de Foc' de la Fundació Pau Costa, Marc Arcarons, ha qualificat la iniciativa com una "oportunitat" per reforçar la silvopastura i acompanyar als pastors i pastores en el seu dia a dia. Així, també ha obert la porta a que en un futur es pugui arribar a reintroduir els ramats de vaques a la zona.

Impuls a la bioeconomia

El projecte 'Rumiar' pretén potenciar l'economia al voltant de la ramaderia extensiva i la transhumància. Davant aquest escenari, també s'ha plantejat la creació d'un obrador de productes com ara formatges, llet o tòfones de la mà de Concaactiva. Paral·lelament, el programa inclou la formació i posterior contractació de vuit joves que es convertiran en peons forestals. La convocatòria, que s'obrirà pròximament, estarà dirigida a persones de fins a 26 anys.

El programa compta amb el suport econòmic dels fons europeus Next Generation, té un pressupost de 2,1 milions d'euros per als pròxims dos anys. D'aquesta manera, el 2025 ha d'estar desenvolupat per complet en la vintena de municipis que n'acabaran formant part. La Diputació de Tarragona lidera la iniciativa, on també participen el Centre de la Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris i Propietàries Forestals, la Fundació Pau Costa i Concactiva.

Anar al contingut