Illa, proclamat candidat del PSC al 12M, promet "obrir una nova etapa d'esperança"

Illa ha defensat que el PSC és un partit de govern, "al servei dels ciutadans i ciutadanes i de l'autogovern de Catalunya"

RedaccióActualitzat

Per unanimitat, el quinzè Congrés del PSC ha ratificat Salvador Illa com a primer secretari del partit i candidat a la presidència de la Generalitat. És el primer cap de llista anunciat per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig. Per primera vegada, la votació s'ha fet a mà alçada.

Ovacionat entre crits de "president", durant el discurs posterior a la seva proclamació, Illa ha defensat que el PSC és un partit de govern, "al servei dels ciutadans i ciutadanes i de l'autogovern de Catalunya".

"Vull una Catalunya que s'impliqui en una Espanya plural, que sumi a Europa, i que no aixequi fronteres", ha proclamat el candidat socialista a la presidència.

Illa ha definit el seu partit com una "força tranquil·la, constructiva, plural, amb unitat d'acció". I ha dit que la seva eina de govern serà el diàleg.

D'aquesta manera, s'ha compromès a obrir una "nova etapa a Catalunya, d'esperança i de normalització política", i a millorar les condicions de vida de tots els ciutadans, "siguin on siguin i vinguin d'on vinguin".

La seva primera prioritat: recuperar l'excel·lència dels serveis públics. Com a pilars, l'educació, la sanitat i la gestió de la crisi per la sequera.

Illa durant la inauguració del quinzè Congrés del PSC aquest divendres (EFE/Quique García)

Assegura que Catalunya es farà escoltar "no perquè cridi més, sinó perquè tornarà a ser exemple". I ha demanat el suport dels ciutadans en el propòsit de fer "millor" Catalunya.

Illa aspira a tornar a guanyar les eleccions, com ja va fer el 2021, amb l'esperança de poder presidir la Generalitat i acabar amb "10 anys perduts" de governs independentistes.

El full de ruta: finançament i federalisme

Un dels punts que els socialistes votaran durant el congrés és el seu nou full de ruta, sota el títol "Girar full". En aquest document, pendent d'incorporar esmenes, el PSC defensa arribar acords sobre el model de finançament.

Concretament, aposten per "millorar-lo" perquè sigui "més just per a Catalunya i solidari amb la resta d'Espanya".

"Som partidaris d'abordar la reforma del model de finançament autonòmic. El PSC s'implicarà a millorar el finançament de Catalunya, defugint qualsevol tipus de privilegi i cercant els recursos necessaris perquè Catalunya pugui desenvolupar totes les seves potencialitats amb una millora dels recursos", diu el text.

Un dels objectius que el PSC es marca de cara a "la Catalunya del 2030" és el desplegament de l'autogovern català establert a l'Estatut. A més, els socialistes també fan una aposta clara pel model federal. Segons afirmen a la ponència, el federalisme és "el millor mètode institucional" en el context espanyol.

L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero encaixa la mà de Salvador Illa (EFE/Quique García)

L'executiva d'Illa

També ha anat tancant alguns dels noms que formaran part de la nova executiva del PSC. La portaveu del partit serà Núria Parlon, actual alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. Jaume Collboni serà l'adjunt a la primera secretaria del partit.

Miquel Iceta es mantindrà com a president del PSC. I un altre dels noms que ja han estat confirmats és el de Lluïsa Moret, a qui Illa ha proposat ser la seva número 2.

Si el partit ho avala, la presidenta de la Diputació de Barcelona i també alcaldessa de Sant Boi de Llobregat serà viceprimera secretària del PSC.

Aquest divendres, en la inauguració del congrés, Salvador Illa va estar acompanyat per l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero. Demà, les ponències es clouran amb la presència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

 

ARXIVAT A:
PSC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut