Barcelona

Identifiquen 4 soldats de Gavà a la fossa de Gurb

L'exhumació de la fossa de Gurb han permès identificar quatre soldats de Gavà, al Garraf, on s'han localitzat 9 esquelets més. Els treballs s'han fet amb el màxim rigor científic per una trentena d'investigadors coordinats per la Universitat Autònoma de Barcelona. Per això, a partir de la metodologia duta a terme en aquest cas la Generalitat ha elaborat un protocol d'actuació per a l'exhumació de fosses de la Guerra Civil i el franquisme. El protocol, que ja està enllestit, definirà les futures actuacions en aquest àmbit en l'aplicació de la llei de fosses, que ara està en tràmit al Parlament.

Actualitzat
A la fossa de Gurb s'hi han aconseguit identificar les identitats de quatre soldats de Gavà. Es tracta de Gabriel Ivern, Antoni Olivella, Josep Roig i Joan Solé, que van desaparèixer al 1939. Els seus familiars en van reclamar l'exhumació i, a dins de la fossa, tot i no haver-ne localitzat els noms, sí que hi van trobar una ampolla amb un document que deixava clara l'època en què van morir.

Només Joan Solé ha pogut ser identificat per l'ADN, per als altres tres ha calgut recórrer a anàlisis morfològiques. Els 9 restants no s'han pogut identificar. Amb tot, l'anàlisi dels esquelets permet situar el moment de la mort en un context de guerra. Ara la Generalitat lliurarà les restes a les famílies perquè puguin donar un enterrament digne als seus avantpassats.

Rigor científic

Tot el procés s'ha fet amb un gran rigor científic, com ha explicat la directora general de Memòria Democràtica del Departament de Relacions Institucionals, Maria Jesús Bono: "El rigor científic que ha acompanyat tot el procés d'exhumació de la fossa ha servit per inaugurar les bases del protocol que definirà les futures actuacions. Això sí, sempre que sigui aprovada la llei, que actualment es troba en procés parlamentari, en la fase de tràmit i esperem que abans de l'estiu pugui ser aprovada pel Parlament".

En els treballs de l'exhumació de la fossa de Gurb, que es van fer al juny passat, hi van participar una trentena d'investigadors coordinats per la doctora Assumpció Malgosa de la Universitat Autònoma de Barcelona.




Anar al contingut