L'equip de bombers i especialistes que han creat "Prometeo", premi Call for Code IBM 2019
L'equip de bombers i especialistes que han creat Prometeu, premi Call for Code IBM 2019
Nova York

IBM premia amb 200.000 dòlars un projecte català per salvar vides de bombers

Prometeu és un prototip que recollirà la ubicació i les constants vitals de bombers que treballen en incendis forestals

RedaccióActualitzat

El projecte de Joan Herrera, un bomber que treballa en el Grup de Rescat d'Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, ha estat el guanyador del premi Call for Code 2019 amb què la multinacional informàtica IBM premia les millors aplicacions informàtiques en els camps de la salut i la prevenció.

El premi és de 200.000 dòlars (180.000 euros) i, a més, tindrà el suport d'especialistes en codi obert de la fundació Linux per implementar el seu projecte i fer realitat una aplicació informàtica que pot salvar la vida a milers de bombers de tot el món.

El projecte Prometeu, un dispositiu de la mida d'un telèfon mòbil que disposaria de sensors per supervisar en temps real l'estat de salut i seguretat amb què treballen els bombers, ha estat escollida com la millor entre 5.000 propostes presentades a IBM des de 165 països.

 


En aquest vídeo, els creadors de Prometeu expliquen en què consisteix:

 

El jurat que ha seleccionat el projecte català està format per enginyers d'IBM i també per especialistes de Nacions Unides, la Creu Roja i la David Clark Cause, una fundació que treballa en la recerca de solucions humanitàries arreu del món. Per a tots els membres del jurat, el projecte Prometeu presentat pel bomber català i el seu equip ha estat el millor.


Com funciona el prototip?

Prometeu és el resultat del treball d'un equip format pel bomber Joan Herrera i quatre persones més (un sanitari i tres desenvolupadors i enginyers informàtics). El seu prototip disposa de diversos sensors i aplicacions informàtiques que permeten controlar la salut dels bombers exposats a situacions extremes.

La intenció de l'equip és dotar el prototip de sensors que permetin localitzar en tot moment els bombers de servei per saber si estan en zona d'alt risc. La idea és que l'aparell reculli tota la informació possible en temps real de les condicions en què treballen per canviar les ubicacions dels bombers, segons sigui millor per a la seva tasca i la seva salut.

 

Un bomber d'àmplia experiència

 


En els seus 33 anys de carrera com a bomber, Herrera ha lluitat contra el foc en milers d'incendis i s'ha trobat amb milers de casuístiques que posen en perill la vida dels bombers. En ocasions, ha treballat colze a colze amb bombers que han mort en l'extinció d'incendis forestals. Aquesta ha estat la motivació que l'ha portat a investigar com es pot fer un seguiment minut a minut de l'estat de salut dels professionals del foc i aquesta investigació és el que ha fet néixer Prometeu. Una aplicació que pot ser clau en l'estratègia de la gestió d'extinció d'incendis.

Els impulsors de Prometeu volen oferir als bombers que estan en primera línia de foc estratègies individualitzades per protegir-se dels efectes acumulats de l'exposició al fum i a les substàncies químiques que inhalen quan treballen en l'extinció de focs forestals. Ara, amb els diners del premi d'IBM i amb l'ajut dels millors desenvolupadors de la fundació Linux, l'aplicació serà una realitat i podrà salvar vides de bombers als cinc continents.

ARXIVAT A:
BombersSeguretatIncendisTecnologia
Anar al contingut