Madrid

Homs ofereix diàleg però avisa: "No hi ha solució per a Catalunya sense una votació"

En la intervenció al debat d'investidura, el portaveu de Democràcia i Llibertat condiciona el suport a un nou govern espanyol a la convocatòria d'un referèndum a Catalunya

RedaccióActualitzat

El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha ofert a Pedro Sánchez "posar el comptador a zero" i recuperar el diàleg per contribuir al canvi polític a Espanya, però pensant també en la convocatòria d'un referèndum a Catalunya.

En el debat d'investidura, Homs ha advertit que "tot acord de canvi passa per acceptar la realitat plurinacional i, en conseqüència, que es pugui convocar un referèndum". Sense Mariano Rajoy a l'hemicicle i amb la bancada popular força buida, Homs ha defensat que cal dialogar.

"Estarem expectants, oberts a un diàleg sense vetos per la nostra part ni tampoc prejudicis. Sense desmemòria, perquè certa experiència tenim. Mentrestant, per ser clars, no deixarem de recórrer el camí que la ciutadania ens ha marcat i que no és altre que el que segueixen les institucions democràtiques de Catalunya."

El portaveu de DL creu que el líder del PSOE està demostrant que és "una mala còpia de l'estil del senyor Rajoy" per la seva actitud en la qüestió catalana. "No saben què preguntar o temen la resposta?", li ha etzibat.

"No hi ha solució al tema de Catalunya sense una votació, sense donar-li la veu que en el seu moment va ser callada per un tribunal sense prestigi i altament polititzat".

Homs ha retret a Sánchez que, com Rajoy, hagi dit que no té "res a parlar amb els independentistes", és a dir, "ni més ni menys que amb dos milions de ciutadans" representats per DL i per ERC. També ha acusat Sánchez de tergiversar la realitat catalana denunciant que hi ha una "crisi de convivència".

El portaveu de DL ha preguntat al PSOE si està "a favor o no de la immersió lingüística", qüestió que Sánchez no ha contestat i que Homs ha posat en dubte pel pacte amb Ciutadans.

"El PSOE està a favor o no de la immersió, que hem acordat històricament amb el PSC a Catalunya? Dels aspectes que podem compartir, amb l'acord subscrit amb Ciutadans m'apareixen dubtes raonables. I actes de fe, a aquestes alçades de la pel·lícula, no en farem."

Homs ha admès que "qualsevol fórmula" de govern a Espanya, ara mateix, passa pel PSOE, per això l'ha instat a triar "si hi ha eleccions, govern de canvi o gran coalició". Ha dit que estan "disposats a parlar" a partir de dilluns, però sense que l'independentisme hagi de renunciar als seus plantejaments.

"Si pretenen que per asseure's a una taula renunciem als nostres postulats, ja li dic que no ho farem. A ningú se li pot demanar això."

Sánchez rebutja un referèndum

En resposta, el candidat a la investidura ha replicat que el canvi és cosa dels 350 diputats de la cambra i ha ironitzat sobre si Homs ara fa de "portaveu de l'esquerra". El líder del PSOE ha afegit que no tem "cap votació" perquè "la solució que proposem és que votin, però que votin un acord, no una fractura".

"Si pretén que el govern d'Espanya descansi sobre les espatlles d'ERC, ja li dic que no."

Sánchez també ha posat en dubte que el 27-S guanyessin els independentistes a Catalunya i s'ha preguntat "quants cops ha de votar la societat catalana perquè els escoltin". El dirigent socialista ha apostat per "estendre ponts" a partir del document que Artur Mas va lliurar en el seu moment a Mariano Rajoy, però sempre "dins de la Constitució".

"Allargarem la mà, podem obrir un diàleg amb aquests 23 punts, podem posar en marxa la comissió bilateral que no es reuneix des del 2011, podem estendre ponts i començar a dialogar en comptes del silenci que hi ha hagut entre Mas i Rajoy. Però si espera que el PSOE trenqui amb la sobirania nacional d'Espanya, ja li dic que no és el camí".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut