El Saló de l'Ensenyament
En l'última edició, el Saló de l'Ensenyament va reunir més de 250 expositors i 100.000 visitants (Saló de l'Ensenyament)

Has de triar estudis? Tot el que has de saber sobre el Saló de l'Ensenyament

La fira educativa se celebra entre el 13 i 17 de març i s'enfoca sobretot als estudiants que estan acabant la formació obligatòria

Emma Pons VallsActualitzat

El Saló de l'Ensenyament ha començat una nova edició aquest dimecres. Dirigida especialment a estudiants que estan acabant la formació obligatòria, en l'última edició va reunir més de 250 expositors i 100.000 visitants al recinte Montjuïc de la Fira de Barcelona, on també se celebra enguany.

Els estands de les 12 universitats de Catalunya són una de les parts més conegudes d'aquesta cita que ja acumula més de 30 anys d'història. Però en els seus 12.000 m² s'hi acumula tota l'oferta educativa postobligatòria, sigui universitària o de Formació Professional (FP), així com estudis complementaris d'idiomes i cursos sense titulació oficial.

"Hi ha opcions per tothom, no només hi ha FP o universitat. Qualsevol estudiant té una sortida, pot seguir diferents camins"

Així ho expliquen al 324.cat des del Departament d'Educació, que participa, juntament amb el Departament de Recerca i Universitats, en aquest esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona.
 

Un servei d'orientació personalitzat

Durant la fira, entre el 13 i el 17 de març, hi ha un servei d'orientació personalitzat a través del qual els estudiants i les famílies poden conèixer totes les opcions educatives al seu abast.

El 2023 va atendre més de 18.000 consultes. Els orientadors són professionals dels centres educatius que es desplacen a la fira per poder oferir el servei. Hi ha un total de 16 punts d'informació, als quals s'accedeix a partir de demanar torn i fer cua. No hi ha cita prèvia.

"Aquesta orientació va bé pels alumnes que no saben què fer, que no saben per on tirar. Els expliquen les diferents sortides acadèmiques que poden cursar."

Un cop s'ha informat de les diferents opcions, els alumnes i les famílies poden anar directament als taulells de cada opció per tenir informació específica d'aquella formació.

A banda de l'atenció presencial, a partir de dilluns, i fins a finals de mes, es pot rebre orientació per telèfon al 93 135 24 10 i per WhatsApp

Una estudiant consulta un professional
El 2023, el servei d'orientació va atendre més de 18.000 consultes (Saló de l'Ensenyament)


12 taulells per informar de la FP

En el cas de les FP, enguany hi ha 12 taulells per informar-ne, quatre de genèrics i vuit d'específics, segons els següents àmbits: cuina, restauració i turisme; logística, administració i comerç; serveis a la comunitat; activitats físiques i esportives; sanitat; indústria i energies renovables; informàtica, imatge i so; i arts gràfiques.

Com a novetat, hi ha un simulador de camions, una activitat amb què Educació vol promoure els cicles de transport per carretera. També prioritzaran la divulgació dels cicles de ciberseguretat, amb molta demanda de professionals, i les escoles agràries.

Al Saló de l'Ensenyament també es pot trobar informació sobre els certificats de professionalitat, una acreditació conjunta amb el Departament de Treball que serveix per provar que s'ha cursat un mòdul d'FP.

També es dona informació sobre ensenyaments artístics, com arts plàstiques, disseny i teatre, i esportius. Finalment, també hi ha informació sobre l'Institut Obert de Catalunya, les escoles d'adults i hi haurà un taulell amb informació sobre l'escola inclusiva.


Tallers, xerrades i altres activitats d'orientació

Durant la fira hi ha diverses activitats per orientar i ajudar l'alumnat en la tria d'estudis, entre les quals comptem tallers, xerrades i visites guiades. Requereixen inscripció prèvia i es dirigeixen també a les famílies i professorat i professionals del sector.
 

La novetat, atenció inclusiva

Una novetat d'aquest any és que el saló inclou un espai dedicat a l'educació inclusiva postobligatòria. És accessible i incorpora bucles magnètics (un dispositiu per reduir el soroll) per afavorir la comunicació amb persones amb problemes auditius i ordinadors amb programari específic per facilitar-ne l'accessibilitat.

Hi ha un mapa d'ubicació en relleu i també personal d'atenció amb coneixement de la llengua de signes.

En la jornada inaugural, aquest dimecres, el saló redueix els estímuls de so llum entre les 17 i les 19 hores per facilitar la visita de l'alumnat amb condició autista (TEA) i les seves famílies.
 

Informació pràctica

Amb un preu de set euros l'entrada general, la fira obre de 09.00 a 19.00 hores els dies entre setmana, de 09.00 a 20.00 el dissabte i de 09.00 a 14.30 l'últim dia, diumenge. L'entrada es pot adquirir en línia o directament a les taquilles del recinte firal.

Hi ha dos accessos: per plaça Espanya i per l'Avinguda Maria Cristina. En total hi haurà tres palaus oberts: el número 1, dedicat principalment als estudis universitaris i als estudis artístics superiors; el 2, centrat en la Formació Professional (FP) i els ensenyaments d'idiomes, artístics i complementaris; i el 3, dedicat a la sostenibilitat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Educació UniversitatFormació Professional
Anar al contingut