El vinagre balsàmic de Mòdena, al centre d'un enfrontament diplomàtic entre Itàlia i Eslovènia (Flickr/Andreas Levers)
El vinagre balsàmic de Mòdena, al centre d'un enfrontament diplomàtic entre Itàlia i Eslovènia (Flickr/Andreas Levers)

Guerra Itàlia-Eslovènia pel vinagre balsàmic de Mòdena

Itàlia activa un procediment d'infracció per una norma eslovena que defineix com a "vinagre balsàmic" qualsevol vinagre de vi barrejat amb suc de fruita concentrat

El vinagre balsàmic de Mòdena ha canviat les amanides pels tribunals. Aquest producte més fosc i més espès que els vinagres tradicionals i que té l'origen al segle XI es troba al bell mig d'un conflicte diplomàtic entre Roma i Ljubljana.

El govern italià, a través de l'Advocacia de l'Estat, ha activat el procediment d'infracció contra Eslovènia d'acord amb l'article 259 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea per la protecció del vinagre balsàmic de Mòdena.

Mariangela Grosoli, presidenta del Consorci per a la Protecció del Vinagre Balsàmic de Mòdena, ha assegurat que la decisió del govern italià suposa "una escletxa de llum" que els "tranquil·litza" i els "dona ànims". Grosoli s'ha mostrat esperançada que la decisió de l'Advocacia de l'Estat italiana pugui "portar a una resolució del problema".

Ampolles de vinagre balsàmic de Mòdena
Ampolles de vinagre balsàmic de Mòdena (PxHere)

La definició eslovena de "vinagre balsàmic"

L'origen de la batalla és quan, a principis de l'any passat, Eslovènia va notificar a la Comissió Europea una norma estatal sobre producció i comercialització de vinagres que converteix el vinagre balsàmic en un producte estàndard.

La normativa eslovena, en vigor des de mitjans de l'any passat, defineix qualsevol vinagre de vi barrejat amb most o suc de fruita concentrat com a "vinagre balsàmic".

Això va indignar el Consorci per a la Protecció del Vinagre Balsàmic de Mòdena, que considera la normativa eslovena "il·legítima" i "contrària a la legislació europea". Pel govern italià, el moviment de Ljubljana és una amenaça cap a una "part molt important del made in Italy agroalimentari", que s'exporta a 120 països i té un valor econòmic d'uns 17.000 milions d'euros, segons dades del Consorci.

El terme "vinagre balsàmic de Mòdena" (en italià, "aceto balsamico di Modena") està reconegut com a indicació geogràfica protegida per la Comissió Europea des de l'any 2009 i està restringit "al territori administratiu de les províncies de Mòdena i l'Emília-Romanya".

Tast de diversos vinagres balsàmics de Mòdena
Tast de diversos vinagres balsàmics de Mòdena (Flickr/Gigi Griffis)

"Vinagre" i "balsàmic", sense delimitació geogràfica

No és la primera vegada que el vinagre balsàmic de Mòdena arriba als tribunals. El desembre del 2019, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es va pronunciar sobre un litigi entre el consorci de fabricants de productes amb la denominació "Aceto Balsamico di Modena" i l'empresa alemanya Balena, que comercialitza productes a base de vinagre procedent de vins de la regió de Baden.

El tribunal, amb seu a Luxemburg, va dictaminar que les denominacions "aceto" (vinagre) i "balsamico" (balsàmic) no estaven limitades geogràficament a la zona de Mòdena i l'Emília-Romanya, com sí que passa amb el "vinagre balsàmic de Mòdena", sinó que qualsevol fabricant europeu pot utilitzar-la.

El TJUE va considerar que "vinagre" és un nom comú i que "balsàmic" és "un adjectiu que s'utilitza habitualment per referir-se a un vinagre de gust agredolç". L'ús d'aquests termes, segons el tribunal, "no va en contra de la protecció" que concedeix la indicació geogràfica protegida.

ARXIVAT A:
AlimentacióItàliaTJUE
Anar al contingut