El logotip de ChatGPT sobre la placa d'un ordinador
Segons OpenAI, GPT-4 té un potencial equiparable als dels humans en àmbits professionals i acadèmics (Reuters/Dado Ruvic)

GPT-4, la nova eina d'intel·ligència artificial que supera ChatGPT i pot analitzar imatges

OpenAI desenvolupa un model nou més potent, que pot analitzar imatges i crear webs, mentre Google anuncia que incorporarà la intel·ligència artificial a eines com Docs, Gmail, Sheets i Slides

RedaccióActualitzat

La cursa per la intel·ligència artificial va disparada i la companyia OpenAI, que ha revolucionat el món educatiu i acadèmic amb ChatGPT, ha anunciat ara una eina encara més potent, GPT-4. A més d'escriure textos, aquest model nou també pot analitzar imatges --per això diuen que és "multimodal"-- i té més capacitat de raonament.

Processa preguntes i ordres i genera respostes més llargues, de fins a 25.000 paraules, 8 vegades més que la primera versió de ChatGPT.

"Supera ChatGPT en les capacitats de raonament avançades", ha destacat l'empresa.


Una eina "competent" com els humans en alguns camps

GPT-4 pot crear una pàgina web a partir d'una foto d'un esborrany fet a mà d'aquest mateix lloc web, i també pot resoldre preguntes complexes relacionades amb la declaració d'impostos.

"GPT no és un professional d'impostos certificat, ni jo tampoc, de manera que sempre ha de consultar un assessor fiscal. Però pot ser útil comprendre un contingut complex i empoderar-se per poder resoldre problemes", ha afirmat el president i cofundador d'OpenAI, Greg Brockman.

El directiu ha admès que GPT-4 també s'equivoca. No és perfecte, "però tu tampoc ho ets", ha manifestat.

Aplicacions com ChatGPT han generat dubtes i crítiques. Si bé poden respondre les preguntes dels usuaris, i generar respostes ràpides i fàcils amb un estil com si les hagués escrit una persona, sectors acadèmics han remarcat que d'aquesta manera no es desenvolupa el pensament crític o la capacitat de resoldre problemes

També es tem que pugui substituir les persones en algunes professions.

En un comunicat, OpenAI ha comparat la destresa de l'eina amb la dels humans: 

"GPT-4 és un gran model multimèdia, menys dotat que els humans en molts escenaris de la vida real, però igual de competent en nombrosos contextos professionals i acadèmics."

Un exemple que ha donat l'empresa és que, en l'examen per ser advocat, GPT-4 ha obtingut un resultat equiparable al 10% d'aspirants amb la millor nota, mentre que la versió prèvia, GPT-3.5, se situava com el 10% amb els pitjors resultats. 

GPT-4 pot descriure, analitzar i entendre imatges gràcies a la funcionalitat batejada com a "Be My Eyes" ("Sigues els meus ulls"). La mateixa empresa ha desenvolupat DALL·E 2, el programa que permet crear una imatge a partir d'una descripció. 

Per demostrar com funciona GPT-4, Brockman ha demanat a l'eina per què era graciós el dibuix d'un esquirol somrient i fent fotos. "És una situació graciosa perquè els esquirols generalment mengen nous i no esperem que facin servir una càmera o actuïn com els humans", ha indicat.

Aquest és el vídeo de presentació de les noves funcionalitats:


El model nou estarà disponible per al públic general amb la subscripció mensual de ChatGPT Plus

GPT-4 és l'eina que Microsoft hauria integrat al cercador Bing i en la qual hauria invertit milions de dòlars. OpenAI ja té acords amb Duolingo, Stripe o Khan Academy.

Google incorporarà la IA a eines com Docs, Gmail, Sheets i Slides 

L'arribada del model nou d'OpenIA ha coincidit aquest dimarts amb l'anunci de Google que incorporarà funcions similars a les de ChatGPT, però amb una altra tecnologia, per a Google Docs, Gmail, Sheets i Slides

Alphabet, la matriu de Google, no vol perdre pistonada en aquest camp i ha desenvolupat tecnologia perquè els usuaris puguin generar correus electrònics, resums o idees. Vol deixar enrere la pífia del seu xatbot Bard, que es va equivocar en l'acte de presentació, en una resposta sobre el telescopi espacial James Webb.

 

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificial
Anar al contingut