Què és ChatGPT: què pot fer i què implica la intel·ligència artificial de moda

Estrenada a finals de novembre de l'any passat, és una eina capaç de respondre dubtes, elaborar textos, resoldre operacions matemàtiques o fer traduccions en pocs segons

Ramon RadóActualitzat

"L'apocalipsi va per bon camí. Aquesta cançó és una merda". Així va reaccionar Nick Cave quan un fan va enviar-li la lletra d'una cançó escrita per l'eina d'intel·ligència artificial ChatGPT.

En Mark, de Nova Zelanda, va demanar a ChatGPT que escrivís una cançó en l'estil de Nick Cave. I el resultat no va convèncer gens el músic australià, que defensa que una màquina no podrà mai escriure una cançó genuïna perquè "les cançons sorgeixen del patiment":

"Els algoritmes no tenen sentiments. Les dades no pateixen. ChatGPT no té un ésser interior, no ha estat enlloc, no ha suportat res, no ha tingut l'audàcia d'anar més enllà dels seus límits i, per tant, no té la capacitat d'una experiència transcendent compartida perquè no té limitacions per transcendir. El rol melancòlic de ChatGPT és que està destinat a imitar i mai podrà tenir una experiència humana autèntica."

En la seva crítica contra la intel·ligència artificial, Cave afirma que "ChatGPT pot escriure un discurs, un assaig, un sermó o una necrològica, però no pot crear una cançó autèntica". Però el més rellevant de ChatGPT és, precisament, que pot escriure discursos, assajos, sermons o necrològiques del tot coherents, molt semblants als que escriuen les persones.

Pantalla d'inici al xat d'intel·ligència artificial ChatGPT
Pantalla d'inici al xat d'intel·ligència artificial ChatGPT

Què és ChatGPT

És un bot de conversa que és capaç de contestar a qualsevol pregunta que se li faci de manera natural i, normalment, precisa. Es basa en el sistema d'intel·ligència artificial GPT3 i, en qüestió de segons, és capaç de respondre dubtes, elaborar textos, resoldre operacions matemàtiques o fer traduccions.

No es tracta de la primera eina d'intel·ligència artificial capaç de fer-ho, però sí que ho fa amb una claredat i un llenguatge més proper al dels humans que qualsevol dels seus predecessors, un fet que pot canviar per sempre la manera com les persones ens relacionem amb les màquines.

Però, com es defineix ChatGPT a ella mateixa? Això és el que respon si se l'hi pregunta:

"ChatGPT és un model de llenguatge de gran escala entrenat per OpenAI. És un model de llenguatge que es basa en l'algoritme de transformació generativa preentrenat (GPT, per les seves sigles en anglès). ChatGPT és capaç de generar text en diversos idiomes, incloent-hi l'espanyol, i pot utilitzar-se per a diverses tasques, com la generació de text, la traducció automàtica, el processament del llenguatge natural i la conversa. La idea principal de GPT és entrenar un model amb un gran conjunt de dades i després configurar-lo per a una tasca específica."

Entrenat amb milions de dades que, segons respon la mateixa eina, "inclou informació de moltes fonts diferents, com ara llibres, articles de notícies, pàgines web i altres documents escrits".

Article de 200 paraules sobre la tecnologia en l'educació escrit per ChatGPT
Article de 200 paraules sobre la tecnologia en l'educació escrit per ChatGPT

ChatGPT no té accés a internet mentre està funcionant i respon a partir de la informació que se li ha donat, que està actualitzada fins al 2021. De fet, en moltes respostes ja avisa que el contingut pot ser que no estigui actualitzat.

És una eina creada per OpenAI, una empresa fundada per diversos emprenedors, entre els quals hi ha l'actual propietari de Twitter, Elon Musk. OpenAI també és la creadora de DALL-E2, un sistema d'intel·ligència artificial que és capaç de transformar qualsevol idea en una imatge, amb una precisió i una definició mai vistes.

Estrenada a finals de novembre de l'any passat, és una aplicació de pagament però n'hi ha una versió gratuïta que es pot fer servir amb limitacions. Va tenir un inici fulgurant: en només cinc dies al mercat, va arribar al milió d'usuaris.
 

Algunes respostes de ChatGPT

ChatGPT respon correctament quan se li pregunta qui és el president de la Generalitat o l'alcaldessa de Barcelona.

Tanmateix, les respostes contenen algunes incorreccions, com ara la data de la investidura de Pere Aragonès o l'afirmació que Esquerra Republicana "va obtenir la majoria dels escons en les eleccions al Parlament", quan només va aconseguir 33 dels 135 escons i va rebre menys vots que el PSC. Tampoc és cert que Ada Colau obtingués la majoria absoluta quan va guanyar les eleccions de 2015.

Encara és més sorprenent quan se li pregunta qui és el president català en anglès:

Algunes respostes de ChatGPT
Algunes respostes de ChatGPT sobre política catalana


La mateixa eina ja alerta que la resposta correspon al moment de la darrera "actualització de coneixement" i aconsella "fer una comprovació en fonts oficials".

ChatGPT és capaç de respondre en català, tot i que en la resposta és fàcil detectar-hi faltes d'ortografia i paraules en castellà.

Això és el que respon quan se li pregunta qui va escriure "Terra Baixa":


A diferència de molts humans, també és capaç de reconèixer que no sap la resposta a una pregunta:

En d'altres, però, senzillament dona informació errònia:


Microsoft oferirà ChatGPT per a les empreses

ChatGPT estarà disponible per a les empreses a través d'Azure OpenAI Service, el servei d'intel·ligència artificial de Microsoft.

Amb l'objectiu de "democratitzar la intel·ligència artificial", Microsoft assegura en un escrit al blog corporatiu que generalitzarà Azure OpenAI per a les empreses perquè els seus clients puguin crear "aplicacions d'avantguarda".

Entre les innovacions del servei d'intel·ligència artificial hi ha la incorporació de ChatGPT i això passarà "aviat", segons ha anunciat aquesta setmana el conseller delegat de l'empresa, Satya Nadella, al seu compte de Twitter:


Microsoft és un dels socis de l'empresa OpenAI i l'any 2019 va invertir-hi 10.000 milions de dòlars.

En el marc del Fòrum Econòmic de Davos, Nadella ha assegurat que, gràcies a aplicacions com ChatGPT s'està vivint l'edat d'or de la intel·ligència artificial perquè són eines que actuen "com un copilot, ajudant la gent a fer més amb menys".

El substitut de Google?

Des de l'aparició de ChatGPT i el seu èxit fulgurant, s'ha especulat amb la possibilitat que aquest tipus d'eines puguin substituir els cercadors com Google.

El president d'Afers Globals de Google, Kent Walker, ha definit la intel·ligència artificial com un "nou camp de batalla" davant l'arribada de nous competidors. "Estem molt il·lusionats amb el potencial de la intel·ligència artificial, camp en què fa molts anys que estem treballant", ha dit en una entrevista amb l'agència EFE.

Actualment, Google utilitza la intel·ligència artificial en eines com el cercador de continguts i la traducció automàtica.

Alguns dubtes sobre ChatGPT

Però ChatGPT també genera dubtes, en sectors com l'educació, on alguns docents tenen por que els estudiants puguin utilitzar-lo per fer trampes a l'hora de fer treballs. Per evitar-ho, les escoles públiques de Nova York han prohibit l'accés a l'eina.

"Aquesta eina d'intel·ligència artificial pot proporcionar respostes ràpides i fàcils, però no desenvolupa habilitats de pensament crític i resolució de problemes, qüestions essencials per  a l'èxit acadèmic i també al llarg de la vida", va dir la portaveu del Departament d'Educació de la ciutat, Jenna Lyle.

Hi ha la por que pugui substituir les persones en algunes professions i, per tant, deixar molts treballadors sense feina. I encara és aviat per saber quines conseqüències tindrà en qüestions com la propietat intel·lectual.

Fins no fa gaire, una conversa amb una màquina, com les que es poden tenir amb ChatGPT, era ciència-ficció. Per a aquest 2023 es preveu el llançament del model GPT4, que podria revolucionar encara més la intel·ligència artificial.

ARXIVAT A:
TecnologiaIntel·ligència artificial
Anar al contingut